Co na sebe je téma každého věku, ale v období menopauzy dostává tato položená otázka důležitý význam. U mnohých žen se tělo změní, a to výrazně. A během krátké doby. Hormonální kolotoč, pomalejší metabolismus, neuzpůsobený jídelníček a nedostatečný pohyb vytváří na těle něco, co se nám úplně nelíbí. Do čeho mám tedy obléci má nová  větší prsa a břicho? Nateklé nohy? Silnější kolena? A mé návaly horka?

Co se s naším tělem v období peri- a menopauzy děje? Proč se mění? A to někdy tak výrazně? Odpověď vás moc nepotěší. Hladina hormonu estrogenu, zejména estradiolu, který přispívá k rychlosti metabolismu, se snižuje a to vede k ukládání tuku v oblasti břicha. Objevuje se viscerální tuk neboli tuk hromadící se kolem orgánů. A přesně ten ženy v menopauze překvapí, rozesmutní, naštve a  zapříčiní, že již neobléknou polovinu šatníku. To co a jak jedli doposud už nelze. Nutná je úprava jídelníčku a i pohybové aktivity. Jak to vše zvládnout, najdete v nové knize věnující se komplexně peri- a menopauze, Menopauzou s lehkostí, od lékařky Alice Anny Szabó a life koučky Petry Kubalové, kde mimo jiné získáte cenné rady ke stylu oblékání.

Ze zkušenosti stylistky

Jedna z kapitol je věnována právě oblékání, jak si poradit s novými proporcemi a jak svůj šatník pozměnit. Velkým příspěvkem do knihy byly cenné rady osobní stylistky Petry Kasalové, jejímiž klientkami jsou převážně ženy v menopauze, kterým Petra pomáhá milovat své tělo a s láskou ho oblékat. „Oslovují mě ženy a jsou bezradné. S příchodem menopauzy přišlo zvětšení bříška – nedopnou kalhoty, v sukních tápou, zda pas umístit pod břicho, nebo nad. A překvapí je i zvětšení poprsí. Ve své horní polovině se, jak říkají, ,nafouknou‘. Sukně jsou pro ně najednou také problém, neboť nechtějí moc ukazovat, řečeno jejich slovy: ,ta svá ovarová kolena‘. Trápí je i povolená kůže a tuk na zadní straně paží, vytvoří se jim tzv. netopýří rukávy. Problém nastává i  ve spodní části těla, úplně dole, a to na prstech u nohou, kdy se řada z nich potýká s halluxem a oteklými kotníky. A aby toho nebylo málo, všechny do jedné hledají oblečení, které zvládne návaly horka a časté pocení. Šatník tedy řešíme komplet a někdy se stane, že jim po, detoxu‘ šatníku zůstanou ve skříni sotva tři čtyři kousky, které jim i s  novou postavou padnou a  lichotí. Tehdy jim říkám: Milé dámy, pro každou ženu se najde oblečení, které jí padne. Tak jako je potřeba přizpůsobit nové životní etapě jídelníček, tak to bude chtít i  váš šatník. Nebojte se nás stylistky oslovit, řešení je jednodušší, než si myslíte. Nemusíte skončit jen u oblečení velkého, dlouhého a černého,“ povzbuzuje ženy osobní stylistka Petra Kasalová, jejíž klientky jsou rozseté po celé republice.

Co změnit, dokoupit, vyhodit a přiznat si

  • První krok je přijetí změny mého těla, které už nebude jako kdysi  a nebude mu slušet to co ve 30 let. Je na čase se s některými kousky rozloučit, vyhodit nebo posunout dál.

  • Nechat si přeměřit poprsí a konečně investovat do kvalitní podprsenky, která prsa oddělí od břicha a vytvoří tvary.

  • Přestat naslouchat mýtům, že po čtyřicítce nemůžu nosit minisukni, jen černá zeštíhluje, musí mi ladit boty a kabelka a že zelená a modrá je maximálně pro blázny dobrá.

  • Nebát se oslovit módního návrháře nebo švadlenu a nechat si ušít základní kousky, jako dobře padnoucí šaty, sako, košili, nebo sukni. Ceny nejsou šílené, investice bude kvalitní a dlouhodobá.

  • Kvůli návalům horka a pocení promýšlet materiály. Zcela nevhodné hedvábí, umělé materiály a lesklé, silon. Velmi příznivé len, konopí, 100% bavlna, kašmír a materiály na výrobu sportovního oblečení, které odvádí pot.

  • Když máte větší bříško, snažte se při oblékání docílit siluety přesýpacích hodin – přidat do

  • ramen a dole kalhoty či sukni rozšířit. Sako je fajn mírně přiléhavé nebo rovného střihu, sahající těsně pod zadeček, dvouřadé lepší. Noste pásky. Kalhoty volte dlouhé a rovné s páskem, se středně vysokým pasem, případně mírně rozšířené nohavice. Rozhodně ne kalhoty s našitými předními kapsami.

  • Pokud vás trápí nehezký vrásčitý dekolt, volte šátky, vázačky, hrajte si s límečky, noste roláky spíše kratší, inspiraci můžete nasbírat u americké herečky Diane Keaton, která je v tomto ohledu mistryní – dlouho ji nikdo neviděl s odhaleným krkem a dekoltem, přitom je vždy elegantní a stylová.

  • Když máte velká prsa, výrazné barvy a vzory noste na spodní části těla, pořiďte si kvalitní padnoucí podprsenku, topy volnější, s výstřihem lodičkovým, zavinovacím či do „V“

  • Černou noste, protože je vaše srdcovka, ne schovka před okolím.

  • Bojujete-li se vbočeným palcem, investujte do kvalitních kožených bot – mokasíny, barefoot. „Většinu bot na podpatcích jsem rozdala a pořídila si kvalitní baleríny a tenisky, do kterých se mi vejdou na míru vyrobené ortopedické vložky proti padající klenbě. Od doby, kdy je nosím, nebolí mě záda ani kolena. Šmrncovní boty jsou hůř k sehnání, aby nevypadaly moc babičkovsky, ale situace na trhu se stále zlepšuje, navíc ty kvalitní mám na dlouho. V létě chodím nejraději v „birkenstockách“. Pravidelnou pedikúrou a pravidelnými návštěvami podologie, pečuji o své nohy, neb ty mne nosí a doufám, že ještě dlouho budou,” mluví ze své zkušenosti sama autorka knihy Menopauzou s lehkostí, lékařka Alica Anna Szabó a v knize přináší mnohem více typů, jak na oblékání v menopauze.

Autorka: Petra Kubalová, spoluautorka knihy Menopauzou s lehkostí; profesionální life koučka

Zdroj: Petra Kubalová, Petra Kasalová

Foto: Pexels.com/ Autorka fotografie: Nataliya Vaitkevich

Tagy:
0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account