V dnešní uspěchané době často hledáme rychlé a jednoduché způsoby, jak podpořit své zdraví. Mohou být ovocné nápoje obohacené o vitamíny vhodnou volbou? A dokážou plně nahradit čerstvé ovoce a zeleninu? Pokud ano, je tomu tak vždy? Na toto téma se zaměřuje nutriční terapeutka Mgr. Sandra Figalová.

Jak najít balanc mezi poměrně hektickým životním tempem a zdravou výživou? Ne vždycky jsme schopni sníst třeba jablko nebo pomeranč a zajistit si tak přísun vitamínů a minerálů. Za to je poměrně jednoduché vypít třeba deci nebo dvě ovocného nápoje.

„Ovocné nápoje mohou být dobrým doplňkem stravy, zejména pokud máte nedostatek času nebo nemáte možnost konzumovat čerstvé ovoce. Obsahují základní vitamíny a minerály, které tělo potřebuje. Na druhou stranu čerstvé ovoce nabízí širší spektrum živin včetně vlákniny a fytonutrientů, které hrají důležitou roli v ochraně buněk a podpoře metabolismu. Ideální je tedy možnost kombinace jak ovocných vitamínových nápojů, tak samozřejmě čerstvého ovoce a zeleniny,“ vysvětluje nutriční terapeut specialista Mgr. Sandra Figalová.

Výhody kombinace vitamínů a minerálů v ovocných nápojích

Ovocné vitamínové nápoje mají výhodu, že mohou kombinovat vitamíny a minerály ve formě, která je pro tělo snadno vstřebatelná.

„Třeba vitamín C v ovocných nápojích zlepšuje vstřebávání železa, což je důležité zejména pro ženy. Například nové nápoje Relax Benefit obsahují vitamíny a minerály v optimálních kombinacích, které tělu pomáhají lépe využívat živiny z ostatních složek stravy. Relax Benefit Jablko & Zázvor s 80 % ovoce obsahuje vitamín C, čímž podporuje imunitu i tvorbu kolagenu,“ pokračuje specialistka.

V zimních měsících, kdy jsme vystaveni vyšší zátěži v podobě různých viróz, nedostatku denního světla (zdroje vitamínu D) a mnohdy psychické zátěži, je skvělé mít po ruce ovocné vitamínové nápoje, které obsahují kombinaci vitamínu C a zinku, což je osvědčený prostředek pro posílení imunity.

Nejen vitamíny, ale i kolagen

Některé ovocné nápoje mohou být obohaceny také o kolagen, základní stavební hmotu našich pojivových tkání. Podporují nejen pohybový aparát, ale také kvalitu kůže.

„Kolagen v nápojích, zejména ve formě hydrolyzovaného kolagenu, se dobře vstřebává a může pomoci zlepšit pružnost pokožky, zdraví kloubů a regeneraci šlach, pokud máme jinak dostatečný přísun bílkovin ve stravě. Nicméně účinek závisí na množství kolagenu v nápoji, které může být ovšem nižší než v práškových nebo tabletových formách. Účinnost kolagenu v nápoji však může podpořit přítomnost vitamínu C, jako je tomu i v nápoji Relax Benefit Pomeranč & Mango,“ popisuje odbornice.

Obsah cukru: Je třeba se obávat?

Při výběru nápojů je určitě důležité sledovat obsah cukru. I když se v nich nacházejí jenom přirozené cukry z ovoce, mohou mít vysoký glykemický index, což je nevýhodné pro lidi s cukrovkou nebo ty, kteří sledují příjem cukru z jiného důvodu – např. udržení hmotnosti.

„Ráda bych upozornila na nadbytečný přísun cukru v těchto ovocných nápojích. Nicméně pro běžné konzumenty s adekvátní fyzickou aktivitou mohou být tyto nápoje bez přidaného cukru skvělým zdrojem energie a vitamínů. Jejich konzumace je pohodlná a často chutná, což je výhoda pro lidi, kteří by jinak ovoce nekonzumovali v dostatečném množství. Rozhodně je to lepší než sáhnout po nějakém umělém energetickém nápoji.“

Hrozí předávkování vitamíny z nápojů?

Jestliže přijmeme nadbytek vitamínů rozpustných ve vodě (např. vitamín C), tělo je vyloučí močí, takže riziko předávkování je nízké. U vitamínů rozpustných v tucích (A, D, E, K) je třeba být opatrnější. Ukládají se totiž v těle a při nadměrném příjmu mohou působit spíše toxicky.

„Pokud konzumujete vitamínové nápoje ve velkém množství, sledujte obsah těchto živin. Když je ale pijete v rozumném množství k běžné stravě, mohou být užitečným způsobem, jak si zajistit denní příjem důležitých látek, aniž byste museli brát doplňky stravy ve formě pilulek. Myslete ovšem na nadměrný příjem cukru. Jsou tedy spíše vhodné pro fyzicky aktivní jedince.“

Čerstvé ovoce versus ovocné nápoje: Resumé?

Určitě se shodneme, že čerstvé ovoce je neocenitelným zdrojem živin (vitamíny, minerály, vláknina a fytonutrienty). Nicméně pro mnoho z nás je konzumace doporučené denní dávky ovoce a zeleniny velkou výzvou.

„Ovocné nápoje mohou být praktickým způsobem, jak rychle doplnit vitamíny, minerály i další živiny. Mnoho lidí je navíc považuje za chutný a osvěžující zdroj energie po fyzické aktivitě nebo při pracovním vytížení, kdy naše tělo potřebuje rychle obnovit síly. Jsou také skvělou alternativou pro všechny, kteří nemají možnost často konzumovat čerstvé ovoce nebo ho nemají zrovna po ruce“ dodává nutriční terapeut specialista Mgr. Sandra Figalová.

Nová řada Relax Benefit není jenom nápojem, ale může být i společníkem na cestě zdravým životním stylem. Více na www.relax.cz/novinky

 

 

 

 

 

 

 

Foto a text: se souhlasem Relax

Tagy:
0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account