Češi milují houbaření, to je stará známá věc. A právě nyní máme perfektní období, kdy vzít košík do ruky a vyrazit do lesa. Jedna věc je však donést domů nějaké pořádné úlovky, jenže pak nastává krok druhý, a to zpracovat je. Smaženice, bramboračka s houbami a houbová omáčka určitě budou tím prvním, co si každý připraví. Z bedel či velkých pýchavek jsou také výtečné řízky. Když je ale houbařský lov opravdu úspěšný, tak co dál?

Pěkné pevné houby se skvěle hodí na sušení. Dobře proschlé poté umístěte do nádoby, ve které nebudou moci navlhnout, a během celého roku pak můžete z těchto zásob čerpat do polévek, omáček, rizota, sekané apod. Nasušené houby lze také rozemlít na houbový prášek a používat jako koření. Další možností uchování hub je mražení. V tomto případě se doporučuje je nejprve tepelně opracovat. Houby můžete samozřejmě také nakládat, a to ve vlastní šťávě, do octa nebo soli. Možné je použít i metodu kvašení, kdy proces fermentace přispívá k lepší stravitelnosti hub. Do polévek nebo omáček zužitkujete například také houbovou pastu, která vznikne vydušením hub v malém množství vody, následně houby rozmixujete, prudce povaříte, ochutíte solí, pepřem a případně kmínem. Tuto směs nalijete do skleniček, dobře uzavřete, otočíte dnem vzhůru a je hotovo.

Pokud houby nechcete dlouhodobě uchovávat, pak zde máme pár receptů, které by vám mohly zachutnat.

Houbový stroganoff

Ingredience

200 g rýže basmati
15 g sušených hříbků
1 lžíce rostlinného oleje
6 hub nakrájených na plátky
1 cibule
2 stroužky česneku
1 lžíce sladké uzené papriky
1 polévková lžíce rajčatového protlaku
200 ml polotučné zakysané smetany
hrst nasekané listové petrželky

Foto: Shutterstock

Postup

Rýži vyklopte do malého hrnce s poklicí, přidejte 400 ml vody a špetku soli. Přiveďte ji k varu, stáhněte na mírný stupeň, přiklopte pokličkou a vařte 10 minut. Odstavte a nechte rýži ještě 10 minut vařit v páře, než ji načechráte vidličkou.

Mezitím vložte hříbky do malé misky a zalijte je 150 ml právě převařené vody. Na velké nepřilnavé pánvi rozehřejte olej a 10 minut na něm smažte ostatní houby a cibuli, dokud se neodpaří všechna voda a vše nezačne karamelizovat. Místo sušených hříbků můžete použít samozřejmě i čerstvé.

Přidejte česnek, papriku a rajčatový protlak a vařte minutku. Mezitím slijte hříbky, ponechte si tekutinu a nahrubo je nasekejte. Přidejte je do pánve spolu s namáčecí tekutinou, snižte teplotu na minimum a vařte 10 minut doměkka, pokud jsou husté, přidejte trochu vody. Vmíchejte zakysanou smetanu a dochuťte. Na talíře dejte lžíci rýže, přelijte stroganovem a posypte petrželkou.

Houbový koláč

Ingredience

175 g másla plus 2 lžíce
300 g celozrnné mouky
Malá hrst tymiánu
600 g hub
1 malá cibule nakrájená nadrobno
125 g měkkého sýra
1/2 malého svazku pažitky
2 stroužky česneku
1 vejce rozšlehané na polevu

Foto: Shutterstock

Postup

Do kuchyňského robota dejte 175 g másla, celozrnnou mouku, polovinu tymiánu a špetku soli a pulzujte, dokud se hmota nezačne spojovat. Přidejte 2-3 lžíce studené vody a znovu pulzujte, dokud se nevytvoří kulička. Zabalte ji a nechte 20 minut chladit.

Mezitím na pánvi rozehřejte zbývající 2 lžíce másla a 10 minut na něm smažte houby a cibuli, dokud nezměknou a lehce nezezlátnou. Dobře je okořeňte a stáhněte z plotny.

Troubu předehřejte na 220 stupňů. Do trouby vložte velký plochý plech, aby se zahřál. Vyšlehejte měkký sýr s polovinou pažitky, zbývajícím tymiánem a celým česnekem. Dobře dochuťte. Těsto rozválejte mezi dvěma pláty pečicího papíru na hrubý obdélník. Odstraňte horní vrstvu pergamenu a na těsto uhlaďte sýrovou směs, přičemž ponechte 5cm okraj. Na měkký sýr navrstvěte lžící houby v rovnoměrné vrstvě a poté přehněte 4 strany okraje těsta, aby náplň mírně překrývaly. Pokud je to nutné, okraje před přeložením ořízněte, ale po upečení budou vypadat krásně i tak. Těsto potřete vejcem.

Pomocí pečicího papíru přeneste koláč na horký plech. Pečte 35-40 minut, dokud není koláč upečený a křupavý. Při podávání ho posypte zbylou pažitkou a podávejte se zeleným salátem.

Nakládané houby

Ingredience

1 lžička mletého kmínu
1 lžička mletého koriandru
300 ml bílého vinného octa
150 ml bílého vína
2 šalotky
2 stroužky česneku
100 ml olivového oleje
½ lžičky mletého bílého pepře
2 bobkové listy
700 g hub nakrájených na tenké plátky
1 vydatná lžička mořské soli

Foto: Shutterstock

Postup

Na středně velké suché pánvi na mírném ohni opékejte mletý koriandr a kmín dokud se nerozvoní, dávejte pozor, aby se nepřipálily, a dejte stranou.

Do středně velkého hrnce nalijte bílý vinný ocet a bílé víno spolu s nakrájenou šalotkou, česnekem a olivovým olejem. Vařte zprudka, dokud se množství nezredukuje na polovinu, což potrvá asi 10-15 minut. Do redukce přidejte bílý pepř, opečené koření a bobkové listy.

Syrové nakrájené houby vložte do 1,5 l sterilizované sklenice a lehce je zhutněte. Zalijte je směsí kořeněného oleje a octa, sklenici uzavřete a dobře protřepejte. Může se zdát, že je tekutiny málo, ale houby pustí hodně vody, což poznáte po 24 hodinách. K použití budou připraveny do 1 týdne, ale nechte je delší čas a budou ještě lepší. Uchovávejte v chladničce. Spotřebujte do 3 měsíců.

Zdroj: Wikipedia Commons, www.olivemagazine.com, www.bbcgoodfood.com, www.deliciousmagazine.co.uk

Foto: Shutterstock

Tagy:
0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account