Již od dětství se Linda Dedeciusová ráda proplétala firmou svých rodičů a pronikala do tajů výroby barefoot obuvi, letos kompletně převzala vedení značky WINS. Rodinnou firmu chce nadále rozvíjet v duchu tradičních hodnot, ale s ohledem na moderní trendy. Nedá dopustit na ruční práci, individuální přístup a práce je pro ni stále největším koníčkem.

Značku Wins založili vaši rodiče, co je inspirovalo, aby vstoupili právě do tohoto oboru?

V roce 1993 jsem chtěla chodit na gymnastiku, ale maminka pro mě nemohla sehnat žádné vhodné boty. Jelikož byla nejen velmi podnikavá, ale i zručná, rozhodla se vzít věci do vlastních rukou a začala cvičky vyrábět sama. Namalovala první návrhy a vyrazila s nimi do Zlína, kde jí vytvořily střihy. Zájem o cvičky byl obrovský, a tak se začal psát příběh naší firmy.

Má název Wins nějaký zvláštní význam?

Původní název značky byl vlastně DELM. To byla zkratka Dedeciusovi Linda-Marek. Takže já a můj bratr. Po několika letech se značka změnila na Wins – z anglického slovíčka „win“ vyhrávat. Jak říkáme, naše cvičky vám přinesou vítězství na každém kroku.

Jak se vyvíjelo portfolio značky?

Po velkém úspěchu našich barefoot cviček jsem se s nadšením pustila do výroby balerín a tenisek, které vycházely ze střihu našich cviček. Cítila jsem ale, že chci nabídnout něco víc – něco, co by posunulo naši práci na novou úroveň. V rozhodujícím okamžiku přišel můj tehdejší partner s nápadem, že bychom mohli vyrábět boty klasickým způsobem na kopytech. Ten nápad vznikl při vánoční pohodě a od té chvíle jsme se do toho vrhli naplno.

Objednali jsme se na kurz, abychom se naučili techniky ruční výroby, a začali vyvíjet vlastní modely. Můj partner se do výroby bot pustil s obrovským nasazením a dodnes má na starosti spodkařinu. Naše letošní novinka – baleríny Rainbow Summer – přináší řadu inovací. Protože jsou ručně šité, chtěli jsme vytvořit model, který ženám postačí na různé příležitosti. A tak jsme přišli s nápadem vyměnitelných pásků. Díky tomu máte jedny boty, které mohou být veselé, elegantní nebo přizpůsobené jakémukoliv outfitu, stačí jen vyměnit barvu pásků. Jedny boty na tisíc příležitostí.

Bylo pro vás již od dětství jasnou volbou, že budete pokračovat v budování Wins?

Tohle jsem věděla už od začátku podnikání mých rodičů. Milovala jsem každý okamžik strávený ve firmě, učit se šít a poznávat všechna tajemství výroby. Když v tom vyrůstáte, stane se to pro vás přirozenou součástí života. Nedávno jsem se zamýšlela, co bych chtěla dělat jiného než šít cvičky. Upřímně? Nic lepšího mě nenapadlo. Tohle je prostě celý můj život. Lidé se mě často ptají na mé koníčky, ale pravdou je, že jich moc nemám, protože moje práce je mým největším koníčkem. Od komunikace se zákazníky přes přípravu objednávek až po samotné šití a účetnictví. Tohle všechno mě naplňuje a dává smysl mému životu.

Foto: se souhlasem Lindy Dedeciusové

Chce v rodinné tradici pokračovat i vaše dcera?

Moje dcera se v šití nikdy nenašla. Je to spíš duší umělkyně. Umím si ji snadno představit, jak navrhuje nové modely a kombinuje různé barvy. Vlastně s tím začala už ve čtyřech letech. Když jsem jí tehdy chtěla ušít první barefoot boty, vzala jsem ji do obchodu, aby si sama vybrala látku a vzor. Představovala jsem si nějakou dětskou látku, třeba se sovičkami. Ona si ale vybrala barevnou látku s mandalami. Snažila jsem se ji přesvědčit, že to není úplně to, co jsem měla na mysli, ale ona trvala na svém. A světe div se, boty a cvičky z této látky se staly bestsellerem na další tři roky. Děti je dobré občas poslouchat. (smích)

Jaké největší výzvě jste při převzetí firmy čelila?

Částečně jsem značku přebírala v covidové době, což bylo samo o sobě velice těžké a byla to skutečná výzva. Naštěstí jsem měla vždy, když jsem si nevěděla rady, po ruce maminku. Než jsem si značku vzala kompletně na starost, nebylo to ze dne na den. Vše jsem se učila postupně, předávání pak proběhlo hladce. Ve firmě jsem začínala jako řadová šička. Naučila jsem se tak celý pracovní proces od vysekávání dílů přes jejich ušití až následné balení. Postupem času mě maminka učila celou agendu firmy, abych byla schopná ji plně zastoupit.

Kdybyste měla vyzdvihnout největší přednosti vašich produktů, co by to bylo?

Jednou z největších výhod značky Wins je naše bezkonkurenční nabídka barev a střihů, která na trhu nemá obdoby. Každý zákazník je pro nás jedinečný, a proto klademe důraz na individuální přístup, abychom mohli splnit i ty nejnáročnější požadavky a přání. Naše zaměření na kvalitu a spolupráci s lokálními dodavateli materiálů zaručuje nejen vysoký standard našich výrobků, ale také přispívá k udržitelnosti a podpoře místní ekonomiky. S Wins si vybíráte kvalitu, originalitu a odpovědný přístup k životnímu prostředí i komunitě.

Uvažujete do budoucna o větší automatizaci výroby, nebo zůstanete u šití na míru?

Naše firma si zakládá na prozákaznickém přístupu, a to je pro nás naprostou prioritou. Automatizací bychom tuto filozofii zničili. Když spočítáme všechny možné kombinace typů, barev, podešví a střihů, vychází nám ohromujících 14 000 variant. Takovou rozmanitost nelze jednoduše zautomatizovat. Často mi volají firmy z Pákistánu s nabídkou levnější výroby. Ale o to my nestojíme. Nechceme být jen obyčejnou balírnou a přeprodejcem. Chceme vytvářet hodnoty tady u nás a dávat práci našim lidem. To je to, co nás odlišuje, a na čem si zakládáme.

Foto: se souhlasem Lindy Dedeciusové

Co máte na své práci nejraději?

Pokaždé mě pohladí na duši, když jsou zákazníci spokojení a dají si tu práci a zavolají nebo napíšou e-mail, že jsme je zachránili, nebo že jsou produkty nádherně zpracované. Taková zpětná vazba je pro nás největší odměnou. Díky ní víme, že naše práce má smysl.

Můžete nám prozradit nějaké novinky a plány do budoucna?

Právě jsme úspěšně dokončili rebranding naší firmy a už pokukujeme po nových produktech, které bychom mohli nabídnout. Aktuálně máme v nabídce barefoot obuv pro široké nohy, ale naším cílem je rozšířit sortiment i o řadu pro úzké nohy. Dále plánujeme přidat barefoot tenisky, protože víme, jak velký zájem je o naše baleríny, a zákazníci se často ptají i po teniskách. Pracujeme také na nových barefoot sandálech, které už máme vyvzorované. Teď jen zbývá rozhodnout, co uvedeme na trh jako první.

Trh je poměrně hodně nasycen levnými masově vyráběnými produkty. Jak se vám daří bojovat proti této konkurenci a třeba šířit osvětu o výhodách barefoot?

V dnešní době se udržujeme na trhu tím, že nabízíme něco, co levné asijské značky a velké e-shopy nemohou: kvalitu, precizní zpracování a osobní přístup ke každému zákazníkovi. Naše produkty jsou vyhledávané právě pro své špičkové materiály a detailní zpracování. Co nás ale opravdu odlišuje, je schopnost přizpůsobit se individuálním přáním našich zákazníků. U nás není problém ušít cvičky přesně podle vašich představ – ať už chcete každou jinou barvu, nebo potřebujete jen jednu botu. Nedávno jsme například pomohli pánovi, který měl jen jednu nohu, tím, že jsme mu ušili pouze jednu cvičku, takže nemusel platit za celý pár a druhou botu zbytečně vyhodit. Takových příběhů máme nespočet. Díky našemu zaměření na kvalitu a šití na míru zákazníkům nabízíme nejen produkt, ale i skutečně osobní přístup.

Foto: se souhlasem Lindy Dedeciusové

Jakou radu byste dala začínajícím podnikatelům?

Pokud má člověk nápad a talent na cokoliv, jděte do toho. Musíte to zkusit. Důležité je začít pomalu. Nejdříve jen jako koníček, potom postupně růst. Určitě nedoporučuju hned nakoupit spoustu věcí, zařídit dílnu atd. V dnešní době je spousta skvělých tvůrců. Bohužel pokud nemají sociální sítě, moc se o nich nebude vědět. To mě trochu mrzí, protože pokud člověk umí skvěle šít, nemá ani kapacitu ani mozek na sociální sítě. Čest výjimkám! Proto pokud někdo tvoří, doporučuji, ať si najde človíčka, který se mu bude starat o sociální sítě. Hlavní je dělat to srdcem a pro lidi. Nikdy nezačínejte podnikat pro peníze. Ty přijdou pak samy.

Máte nějaký sen, pracovní či soukromý, který byste si ráda splnila?

Mým přáním je mít zdravé koleno. Bohužel trpím revmatickou artritidou, která nejvíce zasáhla levé koleno. Každý den je pro mě výzva, musím na sobě pracovat, abych vůbec dokázala vstát z postele a jít do práce. Naštěstí mám kolem sebe skvělé lidi, kteří mi pomáhají. I přes zdravotní problémy se každý den těším na práci, protože mi dodává sílu a motivaci. Chtěla bych povzbudit všechny, kteří se potýkají s touto nemocí. I když je to těžké a bolest se zdá nekonečná, nevzdávejte to. Každý malý krok vpřed je velkým vítězstvím.

 

Zdroj: Linda Dedeciusová – WINS

Autor: Redakční text

Foto: se souhlasem Lindy Dedeciusové

Tagy:
0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account