Povodně a neustálý déšť dokážou napáchat škody nejen na majetku, ale i na naší psychice. Po takové katastrofě se může objevit stres, úzkost a trauma, a to jak hned, tak i s odstupem času. Ptali jsme se psycholožky, co v těchto chvílích doporučuje.

Myslete na své zdraví

Lidé postižení povodněmi často zapomínají na své duševní zdraví. Psycholožka Jana Woleská radí, jak v těchto situacích neztrácet hlavu. „Aby člověk zvládal těžké situace, je dobré znát svou cenu. Sepsat si na lísteček, co mám a co umím a klidně vložit pod obal u svého telefonu. Mladí lidé si to pak mohou napsat do poznámkového bloku uvnitř svého telefonu. Je důležité mít to pořád u sebe a kdykoli – když je nejhůř to vytáhnout, vrátit se k tomu a připomenout si kdo jsem. Než se dáme do práce s tím, co potřebujeme řešit, uděláme si další seznam, právě toho, co potřebujeme řešit, očíslujeme si jednotlivé body podle jednoduchosti a důležitosti a dáme se do práce. Splněné úkoly, si pro lepší pocit, budeme škrtat, abychom viděli, že se posouváme. Nejdůležitější je neztrácet naději,“ popisuje psycholožka.

Hlavní prioritou je zachránit, co se dá. Ale pozor, psychické problémy se mohou hromadit! Nebojte se proto vyhledat odbornou pomoc – Linka bezpečí, Linka první psychické pomoci nebo Linka seniorů Elpida mohou nabídnout cennou podporu v těžkých chvílích. Vaše duševní zdraví si zaslouží stejnou péči jako váš majetek.

Nejvíce trpí mládež

Podle statistik každé čtvrté dítě dnes zažívá projevy deprese a každé třetí se potýká s úzkostmi. Ani současná povodňová situace mládeži nenahrává. „Obecně přibývá hodně poruch příjmu potravy, úzkostných a panických atak, depresivních stavů a sebepoškozování. Zejména u mladých jako reakce na nároky života, či pokud dojde v zázemí k závažné krizi. Organických duševních poruch a psychických diagnóz jako organických onemocnění je také více, mimo jiné i proto, že je nyní lepší diagnostika než dříve,“ popisuje UNIQA.

Péči o své duševní zdraví můžete mít na dosah ruky i díky životnímu a úrazovému pojištění. UNIQA ve spolupráci se službou Diagnose.me nabízí profesionální telemedicínské poradenství kdykoliv a odkudkoliv, ať už potřebujete odbornou radu nebo psychickou podporu. Jednou z výhod je také jednoduchý přístup k video konzultacím s psychology a terapeuty.

Co dál?

Pokud vám přírodní živel poškodil majetek, nezoufejte a postupujte podle následujících kroků. Především si všechno důkladně nafoťte nebo natočte – samozřejmě jen pokud je to bezpečné. Rozhodně nic nevyhazujte, dokud se na to nepodívá technik pojišťovny. Po nahlášení škodní události vás pojišťovna bude kontaktovat kvůli prohlídce nebo si vyžádá vaši dokumentaci. Připravte si seznam poničených věcí, jejich hodnotu, číslo pojistky, kontakt, číslo účtu a můžete také požádat o zálohu na pojistné plnění. Jakmile likvidátor škody posoudí, pojišťovna vám dá vědět, kolik vám vyplatí, a peníze pošle přímo na účet.

„Stále platí, že on-line hlášení pojistných událostí je nejrychlejším, a tedy i preferovaným způsobem. Pro ty, kteří nemají přístup k internetu, jsme připraveni v době mimořádných událostí ve vyšší míře přijímat hlášení škod i e-mailem nebo telefonicky a navyšujeme kapacity na call centrech,“ radí UNIQA.

Pomůže i Úřad práce

Pokud se vlivem povodní nebo jiných katastrof ocitnete na dně, můžete zažádat o speciální „Dávku mimořádné okamžité pomoci“. Tato jednorázová finanční injekce může dosáhnout až patnáctinásobku životního minima, což je v přepočtu opravdu slušná částka. Úřad práce rozhodne, zda máte na tuto dávku nárok, a pokud ano, může to být velká pomoc. Stačí splnit několik podmínek a o kompenzaci můžete požádat na vaší pobočce nebo pohodlně online. Nebo zavolejte na bezplatnou linku Úřadu práce, kde vám rádi poradí.

Zdroj: Psycholožka Jana Woleská, Beaufort s.r.o.
Foto: Shutterstock.com

Tagy:
0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account