Velikonoce si jenom těžko umíme představit bez nadýchaného beránka, nazdobených kraslic nebo tradiční nádivky z kopřiv a poctivého uzeného. Pro voňavou uzenou pečeni od tradičního českého výrobce Uzeniny Příbram, která skvěle doplní nadýchanou nádivku, si letos můžete dojít do řeznictví ZEMAN maso-uzeniny.
Na velikonočním stole by rozhodně neměla chybět velikonoční nádivka, lidově nazývaná hlavička nebo také sekanice, jejíž neodmyslitelnou součástí jsou kopřivy a kvalitní uzené maso. Různé druhy šťavnatého a voňavého uzeného, které se hodí jak do nádivky, tak i jako pohoštění pro koledníky, nabízí tradiční řeznictví ZEMAN maso-uzeniny. Užijte si Velikonoce a naservírujte na sváteční tabuli typické uzené pochoutky.
Uzenou pečeni s kostí od tradičního výrobce Uzeniny Příbram zakoupíte v řeznictvích ZEMAN maso-uzeniny od 89 Kč/1 kg.
Recept na velikonoční nádivku s kopřivami
-
500 g uzené pečeně s kostí z řeznictví ZEMAN maso-uzeniny
8 den starších rohlíků
8 vajec
250 ml mléka
1 větší hrst lístků mladých kopřiv
1 nadrobno nakrájená cibule
4 drcené stroužky česneku
1 svazek nasekané pažitky
špetka soli a pepře
2 lžíce rozpuštěného másla
máslo na vymazání pekáče
Zatímco budete krájet rohlíky na středně velké kostky, uzené maso uvařte ve vodě, nechte vychladnout a poté nakrájejte na menší kostičky. Oddělte žloutky od bílků, žloutky rozmíchejte v mléku a z bílků vyšlehejte sníh.
Kopřivy spařte vroucí vodou a ihned poté propláchněte studenou vodou a nechte okapat. Mezitím dejte nakrájené rohlíky do větší mísy, přidejte mléko se žloutky a maso. Potom nasekejte listy kopřiv na menší kousky a přisypte do mísy.
Celou směs promíchejte a ochuťte cibulí, česnekem, pažitkou, solí a pepřem. Nakonec přimíchejte rozpuštěné máslo a vyšlehaný sníh.
Připravenou směs dejte do předem vymazané formy, nebo pekáče, povrch uhlaďte a pečte na 180°C přibližně 50 minut.