Celé Česko se může připojit k již třetí charitativní sbírce Školákům od srdce, kterou pořádá Diakonie ČCE. Do 8. září lze podpořit děti z rodin ohrožených chudobou darováním školních pomůcek. Cílem letošní sbírky je získat pro 20 tisíc školáků na 200 tisíc školních pomůcek a ty jim darovat v průběhu prvních školních týdnů. Sbírka probíhá ve spolupráci s partnery, jimiž jsou TV Nova, obchody i online Tesco a prodejny T-Mobile.

Školní pomůcky bude možné darovat ve všech 103 prodejnách T-Mobile do 8. září. Novinkou letošní sbírky je možnost darovat školní pomůcky formou předvybraných balíčků na iTesco nebo finančním darem přes QR kód, a to do 8. září. O následné rozdání vybraných pomůcek dětem z potřebných rodin se postará 120 zapojených organizací z celého Česka.

Pro ty, kteří se v prvních zářijových dnech nedostanou na vypsaná sběrná místa, a chtějí se do dobročinné sbírky zapojit, je na webových stránkách projektu skolakumodsrdce.cz připravena možnost přispět do finanční sbírky Diakonie na doučování a vzdělávací aktivity pro znevýhodněné děti.

Proč sbírka?

Rodiny malých školáků zažívají s příchodem nového školního roku velký zásah do rodinného rozpočtu. Nákup školních pomůcek je pro některé domácnosti až neúnosnou finanční zátěží, kterou si nemohou dovolit. Diakonie se proto snaží znevýhodněné rodiny aktivně podporovat, a proto již potřetí pořádá sbírku Školákům od srdce. Ta v loňském roce pomohla 13 000 školákům, kterým pracovníci Diakonie předali 103 495 školních pomůcek.

„V naší zemi žije v příjmové chudobě okolo dvaceti procent domácností s dětmi, jak dokazuje například výzkumný projekt Život k nezaplacení Českého rozhlasu a výzkumné společnosti PAQ Research. Sbírkou Školákům od srdce proto chceme pomoci alespoň dvaceti tisícům školáků z potřebných rodin, pro které je nákup školních pomůcek finančně velmi náročnou položkou jejich rodinného rozpočtu. První dva ročníky sbírky nám ukázaly, že je v České republice dost lidí, kteří si náročnou situaci mnoha rodin s dětmi uvědomují a rádi jim se zajištěním školních potřeb pomohou,“ říká Dalibor Hála, mluvčí Diakonie ČCE.

Foto: Jakub Joachim, se souhlasem Diakonie ČCE

Dva příběhy rodin, které potřebují vaši pomoc:

Jitka

Jitka to nemá snadné. Na péči o své dva syny Martina a Filipa je sama, Filípek má navíc velké zdravotní potíže. Jitka tak denně řeší Filípkovy dýchací problémy, opožděný vývoj, alergie či logopedické vady. To vše je finančně i časově náročné a Jitce se nedaří sehnat takovou práci, která by jí umožnila skloubit zaměstnání a složitou péči o syna. Jitka zvládne zaplatit nezbytně nutné náklady, ale třeba peníze na učebnice nebo školní pomůcky pro kluky, to už je luxus, který si nemůže dovolit. Díky sbírce pomůžeme Martinovi i Filipovi, aby mohli po prázdninách začít na stejné startovní čáře, jako jejich spolužáci. Jitce se tím hodně uleví.

Tomáš

Tomášovi je sedm let. Narodil se s vážným postižením autistického spektra a potřebuje stálou péči. Rodina dokončuje rekonstrukci domu, kam se mají brzy nastěhovat. Potkalo je ale velké neštěstí, náhle zemřela Tomášova maminka, měla chřipku s těžkým průběhem a svůj boj o život prohrála. Všechno teď visí na tátovi. Péče o malého Tomáše i dokončení domu, aby mohli konečně bydlet. Občas vypomáhá prababička, a dokonce i sousedé. Chceme Tomáše i jeho tátu podpořit v této velmi těžké chvíli. Peníze ze sbírky pomůžou rodině s nejnutnějšími náklady, které právě teď mají: hlídání a péče, zajištění dopravy Tomáška do školy a výdaje se školou spojené.

Zdroj: Diakonie ČCE

Foto: Jakub Joachim, se souhlasem Diakonie ČCE

Tagy:
0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account