Baleárské ostrovy nadchnou milovníky divoké přírody, pláží, ale také vín. Jsou totiž domovinou velmi zajímavých autochtonních vín. Jedná se o vína pěstovaná z odrůd rostoucích pouze na těchto ostrovech, která v sobě nesou jedinečnou esenci místního terroiru a tradic. Jaroslava Šnejdarová, odbornice na vína a majitelka obchodu se španělskými pochoutkami edelikatesy.cz, vám je představí blíže.

Co jsou autochtonní odrůdy?

Autochtonní odrůdy jsou vinné révy, které pocházejí z určitého regionu a jsou tam pěstovány po staletí. Na Baleárských ostrovech najdeme několik unikátních odrůd, které se nikde jinde nevyskytují, což dává místním vínům nezaměnitelný charakter. Díky jedinečnému klimatu, půdě a lásce místních vinařů se z těchto odrůd rodí vína s osobitostí, jakou jinde nenajdete.

“Baleárské ostrovy, zejména Mallorca, mají dlouhou historii vinařství, sahající až do dob starověkého Říma. Tradice pěstování vinné révy se zde předává z generace na generaci, což zajišťuje, že autochtonní odrůdy, které se zde pěstují, jsou nejen kvalitní, ale také hluboce zakořeněné v místní kultuře. Vína z těchto odrůd jsou výrazná, autentická a dokonale odrážejí terroir ostrovů,” vysvětluje Jaroslava.

Foto: se souhlasem edelikatesy.cz

Manto Negro

Jednou z nejtypičtějších autochtonních odrůd Mallorky je Manto Negro. Tato červená odrůda je základem pro vína, která jsou bohatá na aroma červeného ovoce, koření a bylin. Vína z Manto Negro jsou často lehčího těla, ale plná chuti a s typickým středomořským šarmem.

Jaroslava doporučuje vína z poměrně nového biodynamického vinařství 4Kilos: “skvělým příkladem The Island Syndicate z produkce vinařství 4Kilos Vinícola, které využívá Manto Negro spolu s dalšími místními odrůdami, jako je Callet a Fogoneu. Toto víno je nejen oslavou autochtonních odrůd, ale také odrazem moderního přístupu k vinařství na Mallorce.” The Island Syndicate je výrazné víno s komplexní strukturou, kde se setkávají tóny zralého ovoce, bylin a koření. Zráním v dubových sudech získává víno hloubku a eleganci, která se skvěle snoubí s pokrmy z grilu nebo vyzrálými sýry.

Foto: se souhlasem edelikatesy.cz

Callet

Další významnou odrůdou z Mallorky je Callet. Tato červená odrůda, která se na ostrově pěstuje po staletí, přináší vínům jemnější strukturu a elegantní charakter. “Vína z Callet jsou typická svými jemnými tóny sušeného ovoce, středomořských bylin a koření. Mají nižší obsah alkoholu, což je činí lehčími, ale přesto plnými výrazných chutí,” popisuje odbornice.

Jedním z nejlepších příkladů toho, co může Callet nabídnout, je víno Anima Negra Lo Foll. Toto víno, které vyniká svou jemností a komplexností, představuje esenci Mallorky. Vzniká kombinací odrůd Callet a Manto Negro, což dává vínu jemné ovocné tóny, středomořskou bylinkovost a elegantní strukturu.

Foto: se souhlasem edelikatesy.cz

Prensal Blanc

Abychom nezapomněli na bílá vína, Mallorka má také svou autochtonní bílou odrůdu – Prensal Blanc. Toto svěží a aromatické víno je jako stvořené pro horké letní dny. Prensal Blanc, známý také pod jménem Moll, je charakteristický svou svěží chutí a lehkostí. Ve vínu najdete tóny citrusů, zeleného jablka a jemných květinových tónů, které jej činí velmi osvěžujícím.

Výjimečným zástupcem této odrůdy je víno 4Kilos Motor Blanc. “Toto víno je skvělým příkladem, jak může být Prensal Blanc interpretován moderním způsobem. Motor Blanc kombinuje svěžest a aromatickou bohatost s komplexností a elegancí, kterou ocení nejen znalci, ale i ti, kdo hledají svěží a snadno pitelné víno,” doporučuje Jaroslava. Je to perfektní volba k lehkým pokrmům, ale také jako aperitiv pro teplé letní večery.

Foto: se souhlasem edelikatesy.cz

Autochtonní odrůdy jako výraz terroiru

Autochtonní odrůdy jsou nejen důležitou součástí vinařské tradice Baleárských ostrovů, ale také klíčem k pochopení jejich terroiru – specifického spojení klimatu, půdy a místní kultury. Vína z těchto odrůd jsou opravdovým zrcadlem přírody a historie, které vám umožní nahlédnout do duše ostrovů.

Každá lahev autochtonního vína z Baleárů je jako cesta časem, která vás přenese do světa, kde se tradice a příroda snoubí v jedinečnou harmonii chutí. Díky tomu jsou tato vína nejen skvělým doplňkem každého jídla, ale také fascinujícím příběhem o kraji, který je zrodil.

Zdroj: edelikatesy.cz

Foto: se souhlasem edelikatesy.cz

Tagy:
0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account