Sezóna vinobraní startuje a začíná období svátku vína. Pokud patříte mezi nadšence, kterým sklenička lahodného vína přináší potěšení, zlepšuje náladu, dodává elán i energii, je pro vás vinařská turistika více než ideální zábavou. Degustaci těch nejlepších českých vín totiž můžete spojit s příjemnými cestovatelskými zážitky, krásnými výhledy nebo stylovou architekturou. Kam se vydat za vínem? Následujte naše tipy…

5 tipů, kam se vydat za vínem

Vinobraní Pálava

Odstartujte sezónu lahodného vína tím nejlepším. Zmeškat Pálavské vinobraní v Mikulově by byl totiž hřích. Těšit se můžete na 77. ročník a 3 dny bujaré zábavy a hudby na 6 scénách. Bohatý doprovodný program zahrnuje veřejnou expozici Národní soutěže vín, řadu moravských specialit a spoustu hudby. 

Kde: náměstí, zámek a amfiteátr, Mikulov

Kdy: 6. – 8.9. 2024

Foto: Shutterstock

Vinobraní Znojmo

Víno a historie jdou spolu ruku v ruce. Pokud holdujete obojímu, vyrazte do Znojma. Historická slavnost Znojemské vinobraní tu probíhá už od roku 1966 a k vidění tu je i skvělý doprovodný program. Těšit se můžete na 14 multižánrových scén, velkolepý průvod krále Jana Lucemburského i vinařské mázhauzy. 

Kde: Znojemsko

Kdy 13. – 15.9. 2024

Bzenecké krojované vinobraní

Jste připraveni na oslavu vína a lidí, kteří jej s láskou vyrábějí? Pak si udělejte v druhé polovině září výlet na Náměstí Svobody v Bzenci. Sobotní odpoledne patří slavnostnímu průvodu krojovaných městem, kterého se účastní také paní kněžna s doprovodem či bůh Bakchus obklopený nymfami. Lákavá je přehlídka souborů, muzik a vystoupení pod širým nebem a samozřejmě ochutnávka burčáků a ročníkových vín místních vinařů. 

Kde: Náměstí Svobody a vinné sklepy, Bzenec

Kdy: 20. – 21. 9. 2024

Vinobraní na Grébovce

Tradiční vinobraní v Havlíčkových sadech, známých také jako Grébovka, letos bude již pošestnácté! Jeden z nejkrásnějších pražských parků opět pohostí moravské vinaře a stánky s dobrým jídlem. Připočtete nádherný výhled na Prahu s výhledem zlatavého moku v ruce a program na druhou polovinu září je jasný.

Kde: Havlíčkovi sady, Praha

Kdy: 21.9. 2024

Foto: Shutterstock

Burčákové slavnosti v Hustopečích

Říká se, že nejlepší burčák pramení v Hustopečích. Budete souhlasit? Zastavte se sami přesvědčit. Kromě vystoupení kapely No Name a cimbálovky si tu budete moci navíc užít i řemeslný jarmark či válení beček. A pozor na burčákovou policii, která má jasný úkol: ohlídat pitný režim. 

Kde: Dukelské náměstí, Hustopeče

Kdy: 3. – 5. 10. 2024

Foto: Shutterstock

Zdroj: Wikipedia Commons

Autorka: Lucie

Tagy:
0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account