Největší výhoda spodniček? Šaty bez nich nikdy nezískají tak bohatý objem. Je to podobné jako s korzety. Bez nich není možné docílit dokonale úzkého pasu. Na rozdíl od korzetů jsou ale spodničky mnohem pohodlnější. To ovšem platí, dokud teploty nevystoupají nad 30°C, v takovém případě je lepší nechat je pěkně doma.

Milovnice spodniček

Kolik spodniček mám ve svém šatníku? Mám jich deset a vím, že tímto počtem nekončím. Spodničky se liší především délkou, množstvím volánů (čím více, tím objemnější) a hlavně barevností. Vzhledem k tomu, že nosím většinou šaty pod kolena a jsem docela vysoká, mám ve svém repertoáru převážně delší spodničky. Kratší mám jen jednu, černou, kterou nosím pod kratší šaty.

Vedle běžného nošení spodničky jsou i součástí mého burleskního čísla. Tyto ale nejsou kupované, jsou šité na míru švadlenou, která je speciálně pro mě upravila a opatřila patentky.

Trochu historie: Od praktičnosti k módnímu výrazu

Spodničky neslouží jen pro to, aby lépe držely šaty či sukně, ale zabraňují, aby nebylo vidět spodní prádlo. Historie spodniček sahá od roku 1830, kde se poprvé objevuje vydatně naškrobená látka z koňských žíní a bavlněnou či lněnou osnovou, které se říká krinolína. Od roku 1850 pak převládaly škrobené spodničky či sukně vyztužené ocelí.

Původně byly spodničky jen bílé či tělové, ale v 60. letech přišla éra barevných spodniček. A hlavně důležitá věc! Samostatná spodnička patří mezi typ spodního prádla a nikdy nemá vykukovat pod šaty. Leda jen při focení. 🙂

Spodničky si prošly i dosti trnitou cestou a to od doby, kdy byly nezbytnou součástí ženského šatníku, až po období, kdy ztratily na popularitě. Přesto zůstávají nádherným symbolem ženskosti a elegance.

Od zklamání k dokonalosti

Mou první spodničku jsem zakoupila na e-shopu, ale bohužel škrábala a nebyla dostatečně objemná, takže jsem ji musela vrátit. Druhý pokus o nákup také nevyšel, protože spodnička byla zvláštně ušitá a já se do ní nevešla. Teprve třetí pokus byl úspěšný a získala jsem svou první skvělou spodničku značky Banned, která dokonale ladila s mými šaty. A pak už to šlo rychle. Jak přibývaly další a další šaty, bylo potřeba více a více spodniček – hlavně ať ladí do barvy. 🙂

Kam za nákupem spodniček?

Já si bez spodničky svůj šatník představit nedokážu a pokud se líbí i vám a rády byste propadly jejímu kouzlu, přidávám pár tipů, kde je pořídit. Pro začátek doporučuji navštívit kamenný obchod Sugarbat v Praze, kde vám Šárka s výběrem ráda poradí. Nezapomeňte si s sebou vzít své oblíbené šaty, abyste mohli spodničku hned vyzkoušet. A pokud nemáte žádné Pinup šaty, nevadí. U Šárky si určitě vyberete a věřte, že s jedněmi neodejdete. 

Jestli to máte do Prahy daleko, můžete si je zakoupit přímo na e-shopu obchodu Sugarbat nebo British Retro, kde mají opravdu velký výběr. A jakou zvolit značku? Mě osobně se osvědčila spodnička Banned.

Zdroj / Autor: Jitka Kratochvílová, Wikipedia Commons
Foto: ze souhlasem Jitky Kratochvílové

Tagy:
0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account