Nuda, ponorka, stereotyp, vlažnost, oddělené lože, ztráta zájmu… raději nebudeme pokračovat, protože to nejsou slova, kterými byste chtěli definovat váš partnerský vztah. Mnohem lépe by zněla slova jako vášeň, legrace, společný čas, respekt, pochopení, spolehlivost, čistota. Jak se ke zdravému vztahu, který bude trvat dlouho a bude vám v něm příjemně, dopracovat? Co oprášit z doby zamilovanosti?  A proč zapojit hru?


 

Jiskru ve vztahu by si chtěl udržet každý pár. Ano, postupem času s dětmi, závazky, povinnostmi a přibývajícím věkem to jde hůře. Času, kdy jste s partnerem opravdu jen spolu ubývá, během dne se míjíte ve dveřích, tak nějak si každý utečete ke svému koníčku  a romantické večery, společná zábava, letmé polibky a škádlení odvál čas. Začíná chybět zábava, hravost a veselost. Přednost dostaly jiné aktivity. A to je škoda, protože hravost ve vztahu rozvíjí vztah a posiluje ho. Jak ji vnést do vztahu? Pomocí různých her.

 

Jak řekl známý filozof Platón ”Za hodinu hry se dozvíte o člověku více, než za rok rozhovorů.” Při hře se totiž odkrývají mnohé stránky osobnosti, ukazují se přání a touhy, za maskou či vtělením se do jiné postavy se člověk uvolní a odváže se. A hlavně je to zábava. Ať mluvíme o hře deskové, počítačové, sportovní nebo i hře na babu. Například to, jak člověk reaguje na prohru ve hře, může vypovídat o jeho reakci na ztrátu zakázky. Tak, jak člověk překonává obtížné situace během hry, tak  bude pravděpodobně stejným způsobem reagovat při překonávání obtížných situacích v jiných oblastech života. To, zda se člověk ujímá vedení nebo zůstává v pozadí. Má kreativní nápady, přemýšlí nad strategií hry, umí dodržovat pravidla, dokáže se obětovat… přesně tak se i chová v životě. Hra nás může naučit  o nás samých a našich partnerech mnoho. Co se nám líbí a co naopak nechceme. Co nás láká a do jakých vod bychom se raději nevydali. A vědět to není od věci ani v oblasti intimity. A hlavně je to zábava.

Dopřejte si  být znovu dítětem

 

Jelikož trávíme hodně času v roli dospělého, můžeme mít pocit, že je dětinské hrát si a místo toho chceme jednat vážně, dospěle, rozhodně ne bláznivě, a to proto abychom si zachovali svou důstojnost. Stydíte se, nechcete vypadat hloupě, aby se vám někdo smál a pomyslel si, že se chováte jako malá. Běžné obavy, které hoďte za hlavu a nebo je partnerovi řekněte a ujistěte se vzájemně, že se nebudete při hře shazovat.  A pak dělejte zábavné věci, ve kterých se cítíte dobře. Hrajte míčové hry venku, skákejte na trampolíně, zajděte si na bojovku a oprašte staré deskové hry. Pexeso bude asi nuda, ale karty vždy pobaví. Soutěživost ve vás probudí  hra Dobble nebo Ubongo a o vašem nitru a duši prozradí mnohé hra Dixit.  Skvělé jsou i Smysluplné rozhovory pro páry- v boxu máte 150 otázek, které si můžete pokládat a poznat se úplně nejvíc. Nebo co si zazpívat karaoke?


 

Osobní tip: Líbí se mi hra 150 věcí, které musíte společně zažít. Sice je pro novomanžele, ale možná při ní zjistíte, že jste toho ještě hodně nezažili, ač už slavíte víc jak desáté výročí svatby.

Čas pro nás dva

 

Jak slyšíme všude kolem sebe, času je málo. Ale i přes to najít si pravidelné chvilky, jež  strávíte s partnerem nerušeně bez dětí, práce, povinností, je velmi důležité. Jsou totiž obrovským posilovačem vztahu. Mohou se uskutečnit jednou za měsíc ve formě společné večeře, kávy v kavárně, když jsou děti na kroužku a vy na ně čekáte. Nedělní plavání v bazénu, když hlídá babička. Víkend ve dvou. Společný sport. Zde je důležitá pravidelnost. Ne jednou za tři měsíce.

Hra doteků

 

 V mé koučovací praxi se mi klienti často svěřují, že se jim z dlouhodobých vztahů vytrácejí doteky. “Už se nelíbáme na přivítanou, jen tak se letmo nepolíbíme, objímáme se  jen, když je mi opravdu ouzko, nedržíme se za ruce. Chybí mi. Jen tak se dotýkat, jako na začátku, když jsme se poznali,” svěřují se. Doteky znovu probuďte. Začněte vy. Položená hlava na rameno partnera u filmu, ruka v ruce při procházce, polibek před spaním, pohlazení po ruce… Co zapojit vzájemné  masáže?

Sexy hry

 

To, co vás bavilo v období zamilovanosti, už teď nemusí. Vyzráli jste. Proto se nebojte objevovat v sexu nové oblasti, které vás zajímají. Zapojte do vašich postelových hrátek různé erotické hračky, kostýmy, masky. Zavzpomínejte na období zamilovanosti, kdy jste se milovali všude, jenom ne v posteli. Co i vyměnit vytahané triko, v němž spíte za hezkou košilku? Nabitý program a spoustu starostí přináší i nutnost si sex plánovat. Že vám to přijde málo romantické? Když žijete v páru dlouho, snadno se stane, že něco v programu dne sex nahradí. Ale když budete vědět, že máte romantické čtvrtky, už od rána se na společný intimní večer budete těšit. Osvěžující pro vztah jsou i, jak jim říkám s klienty já, “vábivé předměty”. Najít nějaký předmět, který druhému oznámí, že by se rád miloval. Může to být červený polštář, který umístíte na postel, červený šátek, rozsvícená svíčka na nočním stolku… znamení si vymyslete společně. Domluvte si své erotické znamení.

Vkročte hrou do neznáma

 

 Vystoupení z komfortní zóny jednoznačně může vrátit jiskru do vztahu. Stop stereotypu. Ale raději zkusit novou restauraci, absolvovat zážitek, který vás zavede do nové oblasti. Naučit se nový sport. Objevit nové místo. Změnit trasu procházky. Vše samozřejmě společně.

Pište si vzkazy

 

Tentokrát nechte mobil spát, místo něj použijte klasický papír. Na vzkaz můžete napsat, co vás napadne Miluji tě, Dnes večer se těším, až si spolu zaběháme. Včera se mi líbilo, jak jsi mi pomohl. Myslím na tebe…  Nebo krátké otázky o vašem vztahu Pamatuješ na naše první rande? Kam bys mě vzal, kdybychom měli v pátek večer volno? Víš, co ráda jím? Mohu tě pozvat na skleničku červeného vína do obýváku v 7?… a nechte vzkaz v kapse u saka, na palubce v autě, mezi ponožkami v šuplíku, založený v partnerově  diáři či v rozečtené knize… Odpověď dostanete obratem, ve formě překvapení, nebo napsané odpovědi.  Tuhle hru si užijete 🙂

 

Autor/zdroj: Petra Kubalová, profesionální life koučka

 

Foto: Pexels.com!/Autorka fotografie: Leah Newhouse

Tagy:
0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account