Mezi nesporné výhody léta patří velké množství čerstvého ovoce a zeleniny. I když právě ovoce dostalo letos trochu na frak vlivem počasí, stále si ho můžeme do sytosti dopřávat. Aktuálně si ze zahrádky nebo třeba samosběru doneseme například jahody, maliny, borůvky, místy i meruňky, broskve či dokonce melouny (ano, meloun je sice zelenina z čeledi tykvovitých, ovšem obecně je vnímán spíše jako ovoce). Pokud si z nich chcete vykouzlit něco jiného než marmeládu nebo smoothie, máme pro vás malou inspiraci.

Velké množství vitamínů, vlákniny a osvěžení, neboť například meloun je až z 90 % tvořen vodou, to je jen velmi stručný výčet důvodů, proč zařadit ovoce do jídelníčku. Nejlépe tělu samozřejmě prospívá ovoce sezonní.

Ricottové noky s jahodami

Ingredience

500 g ricotty San Fabio
80 g másla, změklého + na prolití nočků
2 vejce K
arlova koruna
kůra z 1 citronu, nastrouhaná najemno
250–300 g polohrubé mouky K
arlova koruna

Omáčka

200 g zakysané smetany Boni
250 g jahod
2 lžíce krupicového cukru K
arlova koruna

Foto: se souhlasem PENNY

Prošlehejte ve větší míse ricottu, máslo, vejce a citronovou kůru. Postupně přisypávejte mouku a vypracujte řídké těsto. Vykrajujte z něho lžící nočky, vhazujte je do vařící vody, po 10 minutách je vylovte děrovanou naběračkou do misky. Nočky pokapejte rozpuštěným máslem. Do hlubokých talířů rozdělte zakysanou smetanu, přelijte jahodami rozmačkanými s cukrem, přidejte nočky a podávejte. Můžete navíc ozdobit lístky máty a poprášit moučkovým cukrem.

Pečená vepřová panenka s meruňkami glazovanými levandulovým medem

Ingredience

1,5 kg vykostěné a vyválené vepřové panenky
5 lžic olivového oleje
1,2 kg moučných brambor
1 palice česneku
1/2 svazku tymiánu
12 zralých meruněk
2 lžíce levandulového nebo jiného rostlinného medu
5 větviček čerstvého rozmarýnu
1 lžička poupat levandule lékařské
2 lžíce brandy
200 ml kuřecího vývaru

Foto: Shutterstock

Troubu rozehřejte 240 °C, spodní část vepřové panenky potřete trochou oleje a dobře osolte. Položte ji doprostřed plechu a kůži bohatě posypte kuchyňskou solí. Pečte 25-30 minut, snižte teplotu trouby na 160 °C a pečte dalších 60 minut, dokud digitální teploměr neukáže 65 °C nebo více.

Zatímco se vepřová kůže peče dokřupava, vyklopte brambory a česnek na největší plech se zbylým olivovým olejem a tymiánem a dobře je osolte. Jakmile se teplota v troubě sníží, vložte je do trouby pod vepřové maso, aby se upekly.
Když masu zbývá 25 minut, vyjměte plech z trouby, přidejte meruňky nakrájené na půlky a jemně je vhoďte do šťávy z pečení kolem vepřového masa. Meruňky pokapejte medem, posypte solí, přidejte snítky rozmarýnu a levandule a vraťte plech do trouby na posledních 20 minut pečení. Po upečení masa by měly být meruňky měkké, ale stále by měly mít tvar. Vyjměte je z trouby a dejte stranou.

Vhoďte brambory do plechu, vyjměte česnekovou palici a přesuňte brambory na horní rošt trouby. Zvyšte teplotu na 180 °C a pokračujte v pečení ještě asi 20 minut, dokud nebudou brambory opravdu zlatavé a křupavé.
Mezitím opatrně přendejte meruňky na talíř a vepřové maso dejte odpočinout na prkénko. Meruňky přikryjte alobalem, aby zůstaly teplé, a pak seškrábněte všechnu lepkavou šťávu a zkaramelizované kousky masa z plechu do pánve s rozmarýnem. Přidejte brandy a kuřecí vývar, poté vymačkejte česnek ze slupek a přidejte ho do pánve a rozmačkejte dřevěnou lžící. Pánev postavte na plotnu, přiveďte k varu a prudce nechte probublat asi 5-6 minut, dokud šťáva není sirupovitá. Pokud chcete, aby šťáva vypadala čistě, sceďte ji. Zatímco se brambory dovaří, udržujte je přikryté v teple.

Jakmile vepřové maso odpočívá a brambory jsou křupavé, maso naporcujte a naaranžujte na talíř spolu s meruňkami. Lžící přelijte meruňky trochou omáčky a zbytek dejte do džbánu na stůl, aby si stolovníci mohli maso přelít. Vepřové maso, meruňky, brambory a omáčku podávejte se salátem z čekanky a řeřichy, jednoduše ochuceným extra panenským olivovým olejem a balzamikovým octem.

Mražené melounové koláče s citronovým krémem

Ingredience

2 šálky melounu bez pecek nakrájeného na kostičky
1 kelímek řeckého jogurtu
2 lžíce medu
1 lžička strouhané citronové kůry
1 lžíce citronové šťávy
2 lžíce opražených mandlí na plátky
Rozpůlené plátky citronu (lze vynechat)

Foto: Shutterstock

Osm košíčků na muffiny naplňte rozmixovaným melounem a dejte na 1 hodinu do mrazáku. Smíchejte jogurt, med, citronovou kůru a citronovou šťávu, směs lžící přilijte na vrstvu melounu. Posypte mandlemi, zmrazte do ztuhnutí, tedy asi 1 hodinu. V případě potřeby před podáváním ozdobte plátky citronu.

Zdroj: Wikipedia Commons, www.tasteofhome.com, www.deliciousmagazine.co.uk, PENNY

Foto: Shutterstock a se souhlasem PENNY

Tagy:
0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account