Libeček, kterému se říká přírodní maggi koření, je statná bylina s naprosto nezaměnitelně typickým aroma i chutí a mnoha pokrmům dodá ten správný říz. Jako léčivka má účinky antibakteriální, antioxidační, protizánětlivé a hlavně podporuje trávení. Na pěstování je nenáročný a navíc na zahradě i za oknem vypadá moc pěkně. Poradíme, jak libeček pěstovat a jak ho využít při vaření.
Je u nás asi nejstatnější a nejmohutnější bylina. Libeček obsahuje vitamin C  a A, hořčiny, pryskyřici, silice, třísloviny a organické kyseliny. Důležité je zastoupení ftalidů, které uvolňují křeče. Ftalidy obsahuje ještě celer, jinak jsou v rostlinách vzácné. Libečku se přisuzují antibakteriální, antioxidační a protizánětlivé účinky. Působí močopudně, podporuje činnost jater a sleziny, je také mírně žlučopudný. Podporuje vylučování trávicích šťáv, mírní nadýmání, plynatost a snižuje podráždění střev. Rovněž mírně stimuluje srdeční činnost a působí protirevmaticky. Má také uklidňující, protistresové účinky. Listy i oddenky se přidávají do koupelí při kožních onemocněních i pro osvěžení mysli.
Libeček lékařský | Moje zdraví

0 Komentářů

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account