Spolu s létem přichází období dovolených, cestování, ale mnohdy i různých nástrah. Nastal tedy ideální čas připomenout si, že správně vybavená lékárnička je základem každé cesty i domácnosti. Ať už plánujete dovolenou u moře, horskou túru, nebo klidné dny doma, nezapomeňte, že kdo je připraven, není překvapen.

Slunce začíná svítit plnou silou a horké dny neodvratně klepou na dveře. Léto je tady. Ani v tomto bezstarostném období však nesmíme zapomínat na péči o své zdraví. A pokud už by se náhodou něco přihodilo, je dobré mít vždy po ruce dobře vybavenou lékárničku, která pomůže s kdejakou bolestí hlavy nebo puchýřem.

V létě se spousta z nás chystá vyrazit na dovolenou. A i tam bychom měli být dobře vybaveni pro případ potřeby. Cestovní lékárnička by proto měla být nedílnou součástí každého kufru. Při jejím sestavování myslete na různé situace, které mohou během dovolené nastat, a mějte připraveny pomocníky na všechny možné nepříjemnosti:

  • Antiseptika a dezinfekce – na drobná poranění a odřeniny je dobré mít po ruce antiseptické přípravky v podobě spreje, roztoku či masti.

  • Léky proti bolesti a horečce – ibuprofen, paracetamol či kyselina acetylsalicylová vám pomohou zvládnout bolest a snížit horečku.

  • Proti alergiím – antihistaminika s účinnou látkou, jako je např. cetirizin nebo loratadin, mohou zachránit dovolenou při alergických reakcích.

  • Problémy s trávením – je vhodné mít s sebou léky proti průjmu, ale také probiotika, která je doporučeno začít užívat již 14 dní před cestou pro zachování správné střevní mikroflóry.

  • Repelenty a přípravky po kousnutí hmyzem – repelentní přípravky účinně odpuzují hmyz, po kousnutí zase pomůže gel s antihistaminikem.

  • Ochranný krém proti slunci a po opalování – přípravky s vysokou ochranou proti UVA/UVB záření chrání pokožku, po opalování ji zklidní krémy s panthenolem.

  • Mast na opruzeniny a podrážděnou pokožku.

  • Náplasti, obinadlo, obvaz, nůžky, pinzeta.

Domácí lékárnička se od té cestovní zase tolik neliší, ale měla by být vybavena ještě obsáhleji, aby byla připravena na běžné zdravotní problémy, které se mohou vyskytnout. Kromě toho, co obsahuje i cestovní lékárnička, by vám doma neměly chybět:

  • Léky na nachlazení – nosní kapky proti rýmě, sirupy proti kašli a pastilky proti bolesti v krku.

  • Náplasti a obvazy – tito pomocníci jsou nezbytní pro ošetření drobných poranění. Pro jistotu i gumové škrtidlo pro případ masivního krvácení.

  • Přípravek určený k vypláchnutí očí.

  • Pinzeta a nůžky.

  • Teploměr a základní diagnostické pomůcky – digitální teploměr a tonometr jsou užitečné pro rychlé zjištění zdravotního stavu.

Nemusíte se bát vybavit si lékárničku přesně podle svých potřeb, je normální, že lékárnička každého se může drobně lišit. Výše uvedený seznam ale pokrývá všechny základní problémy, se kterými se můžete běžně setkat.

„Klidně požádejte o pomoc se sestavením lékárničky odborníka, ať už lékárníka anebo farmaceutického asistenta, a přípravky nakupujte buď přímo v lékárně, anebo v certifikovaném lékárenském e-shopu. Domácí lékárničku schraňujte nejlépe v uzamykatelné schránce a uchovávejte na suchém místě. Určitě léky neskladujte v koupelně anebo v kuchyni, kde je největší vlhkost a nejvyšší teplota z celého bytu,“ doplňuje Ing. Tomáš Sedláček, výkonný ředitel Sdružení výrobců volně prodejných léčivých přípravků.

Nezapomeňte všechny lékárničky, které máte, čas od času projít, zkontrolovat datum použitelnosti léčiv (tzv. exspirace) a zásoby obměnit nebo doplnit. „U prošlých léků již výrobci negarantují obsah účinné látky, a tudíž takový lék již není bezpečné dále používat. Prošlé léky proto odneste do lékárny, kde jsou shromažďovány a pravidelně odváženy do spalovny k bezpečné likvidaci. Každý jiný způsob likvidace může způsobit, že se léky dostanou do nepovolaných rukou anebo poškodí životní prostředí,“ uvádí farmaceutka Mgr. Jana Konopáčová.

Ať už doma, nebo na cestách, dobře vybavená lékárnička je klíčem k bezpečnému a pohodovému létu plnému zážitků.

Zdroj: Sdružení výrobců volně prodejných léčivých přípravků

Foto: se souhlasem Sdružení výrobců volně prodejných léčivých přípravků

Tagy:
0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account