Čas dovolených je tady! A s nimi i věčné dilema, jakou knihu si vzít s sebou. Vyřešte každoroční nadváhu tak, že zvolíte lehké a skladné paperbacky, které vám budou dělat tu nejlepší společnost pro lenošení pod slunečníkem. Abychom vám usnadnili rozhodování, vybrali jsme pro vás ty nejlepší knihy na dovolenou.

Letní čtení: knihy na dovolenou

Foto: se souhlasem Luxor

Poprvé a rozhodně ne naposled

Hugo Hartman

Příběh o prvním zamilování, o tom, že láska bolí jako čert, a taky o tom, že babičky mají vždycky pravdu! Šestnáctiletá Bedřiška je na cestě do malého městečka ve středních Čechách, kde dřív trávila letní prázdniny. Teď sem ale přijíždí na dědův pohřeb. Smutná událost ji spojí se svéráznou Horákovou, drsňačkou, která se ničeho nebojí, má šílené nápady a tajemnou minulost. Bedřišku to k ní nevysvětlitelně táhne. Když se ale seznámí s dalšími místními vrstevníky, zjišťuje, že není zdaleka jediná, kdo má o Horákovou zájem… Originální young adult debut připomíná, že láska není vždycky hezká, ale zamilovat se za to stojí.

Foto: se souhlasem Luxor

Holky odnikud

Amy Reed

Grace Salterová je ve městě nová. Krátce poté, co se s rodinou nastěhuje do nového domu, začne odkrývat smutný příběh předchozí nájemnice. Lucy Moynihanová – stejně stará dívka – byla i s rodinou vyhnána z města, protože osočila skupinu místních kluků ze znásilnění. Grace je událostmi otřesená. Lucy si nevymýšlela, tak jak je možné, že se nedobrala spravedlnosti? Se skupinou nových kamarádek proto založí tajný spolek Holky odnikud, v němž děvčata sdílí své mnohdy brutální životní příběhy a bojují proti misogynii vládnoucí na jejich střední škole. Společně v sobě nacházejí sílu čelit překážkám, které jim osud a společnost kladou do cesty.

Foto: se souhlasem Luxor

Tiché roky

Alena Mornštajnová

Co všechno nevíme o svých nejbližších? Bohdana je uzavřená dívka žijící jen s mrzoutským otcem a dobrosrdečnou, leč poddajnou Bělou. Trápí ji napětí v domě a tajemství, které jí nepřestává vrtat hlavou: Proč ji těžce nemocná babička při poslední návštěvě v léčebně oslovila „Blanko“? Vedle toho se odvíjí příběh Svatopluka Žáka, oddaného komunisty, který celý svůj život zasvětil budování socialismu, lásce ke své ženě a dceři, jejíž budoucnost měla být stejně zářivá jako hvězda na rudém praporu. Ale jak se říká: Chcete-li Boha rozesmát, povězte mu o svých plánech. A tak se v jednom okamžiku oba příběhy slijí do jednoho a ukáže se, že nic není takové, jak se doposud zdálo, a už vůbec ne takové, jaké by to být mělo. Nový román Aleny Mornštajnové je jiný než ty předchozí. Nejedná se o velké historické téma, nýbrž o intimní rodinné drama, kde hlavní roli nehrají velké dějiny, ale náhody a lidské charaktery. Stejně jako u románu Hana však jde o silný, strhujícím způsobem vyprávěný příběh, který si čtenáře podmaní od první do poslední stránky.

Foto: se souhlasem Luxor

Bez dechu

Jennifer Niven

Novinka od autorky bestsellerů Všechny malé zázraky a Tíha vesmíru. Claudine Henryová měla na poslední léto před nástupem na vysokou velké plány – trávit čas se svou nejlepší kamarádkou, podniknout životní road trip a možná si vyrazit s Wyattem Jonesem. Místo toho ale musí napravovat spoušť, kterou doma napáchal její táta, když se rozhodl, že od nich odchází. Ze dne na den se tak Claudine se svou zničenou matkou musí odstěhovat na místo, kde není ani signál, ani šance na letní románek. Dokud ovšem nepotká Jeremiaha. Je svobodomyslný, záhadný a pohledný… Jejich vzájemná přitažlivost je okamžitá a silná. Oba však ví, že ať už je mezi nimi cokoli, se závěrem léta to skončí…

Foto: se souhlasem Luxor

Pavouk

Lars Kepler

Joona Linna se znovu ocitá v ohrožení života a zachránit ho může jedině Saga Bauerová. Před třemi roky dostala Saga Bauerová pohlednici s výhrůžným textem o pistoli s devíti bílými kulkami, z nichž jedna čeká na Joonu Linnu. Vzkaz byl doplněn tvrzením, že zachránit ho může jedině Saga. Pohlednici sice tehdy Joonovi ukázala, ale čas plynul a hrozba upadla v zapomnění jako bezvýznamná provokace. Až doposud. Na starém hřbitově v Kapellskäru byl nalezen pytel s téměř rozpuštěným tělem. Na místě činu zůstala bílá nábojnice. Bestiální pachatel dává policii možnost zastavit sérii vražd tím, že rozluští složité hádanky. Joona Linna a Saga Bauerová společně usilují o vyřešení zapeklitého případu a o záchranu vyhlédnutých obětí — dřív než bude pozdě. Ve svém pronásledování jsou však čím dál zoufalejší. Co když se tento sériový vrah nedá zastavit? A co když už jsou sami lapeni v jeho síti?

Foto: se souhlasem Luxor

Řekni mi pravdu

Matthew Farrell

Osmnáctiletá Jenny Mooreová se nemůže dočkat, až začne studovat vysokou školu. Je tu jen jeden problém: lidé v jejím životě nechtějí, aby tam šla. Když je Jenny nalezena mrtvá přímo před domem svých rodičů, policejní vyšetřovatelka Susan Adlerová a její parťák Liam Dwyer okamžitě tuší, že tu něco nehraje. Nalezené stopy jsou v rozporu s příběhem, který Jennyini rodiče vyprávějí. Jenže kdo to tedy udělal? Bohatý otec? Zklamaná matka? Podivný, tichý bratr? Žárlivý nejlepší kamarád? Bývalý přítel? Příliš mnoho podezřelých. Příliš mnoho tajemství. A jedno městečko s temnou minulostí…

Foto: se souhlasem Luxor

Až půjdeš, vezmi mě s sebou

David Levithan, Jennifer Niven

Ezra Ahern se jednoho dne probudí a zjistí, že jeho starší sestra Bea je pryč. Žádný vzkaz, žádná stopa, nic než e-mailová adresa schovaná na místě, kde ji mohl najít jen on. Nečekal, že někdy zůstane sám s agresivním otčímem a matkou, která se o něj nezajímá, ale teď je to jeho každodenní realita. Bea věděla, že musí odejít. V cizím městě, o samotě a bez jasného plánu pátrá po někom, kdo možná ani nechce být nalezen. Snaží se přitom vypořádat s tajemstvím z minulosti, které navždy změní to, jak vnímá svoji rodinu. Když si začnou dopisovat, Ezra pochopí, jak moc sestru trápí výčitky svědomí, že ho opustila, ale že neměla na výběr. A jak Bea pomalu odhaluje skutečný důvod svého odchodu, nacházejí sourozenci odpovědi na otázky, které je trápí celý život. Ale najde Bea i sílu vrátit se domů? Nebo odejdou oba – nadobro? 

Foto: se souhlasem Luxor

Tři metry nad nebem

Moccia Federico

Babi a Step jsou dva mladí lidé ze zcela odlišných světů dospívající v ulicích italského Říma. Zatímco Babi je mladá cílevědomá dívka vedená k zodpovědnosti, Step je impulzivní rebel, kterému se nebezpečí lepí na paty a riziko je pro něj droga. Jejich láska nepřichází v úvahu, přesto si k sobě najdou cestu a beznadějně se do sebe zamilují. Od života však čekají každý něco jiného, může je jejich odlišnost navždy rozdělit? Kniha Tři metry nad nebem si získala srdce milionů čtenářů po celém světě. Na její motivy vznikl stejnojmenný seriál stanice Netflix, který se dočkat už tří sezón.

Foto: se souhlasem Luxor

Velké léto

Ewald Arenz

Co se musí stát, aby se z nejhoršího léta stalo léto nejlepší? Vypadá to, že šestnáctiletý Friedrich na konci školního roku propadne. Jeho jedinou šancí je reparát, což znamená obětovat rodinnou dovolenou, obětovat léto. A jako by to nestačilo, dozví se, že se musí na opravné zkoušky připravovat u prarodičů. Friedrich se zhrozí — děda mu vždycky připadal přísný a odtažitý. Jedinou útěchou mu je babička Nana. A taky Beate, dívka v zelených plavkách, kterou potkal na koupališti pár dní před začátkem prázdnin. Navzdory nepříjemným očekáváním pozná v následujících týdnech dědu v úplně novém světle, vyslechne si příběh o tom, jak se jeho prarodiče seznámili, a poprvé v životě se zamiluje. Zkrátka skoro dokonalé léto, nebýt Friedrichova nejlepšího kamaráda Johanna, který navenek působí pohodově a sebejistě, ale pod povrchem se ukrývá komplikovaná osobnost. 

Foto: se souhlasem Luxor

Trochu jiná slečna Bridgertonová

Julia Quinn

Poppy Bridgertonová je energická mladá dáma s jasnými názory a dobrodružnou povahou. Z pohledu společnosti má věk na vdávání, a tak by si co nevidět měla najít nápadníka. Jenomže Poppy se rozhodne, že její nastávající musí mít stejné zájmy a podobně dobrodružnou povahu jako ona. Zdálo by se, že na tom není zas tak nic divného. Problém však je, že žádný z jejích londýnských nápadníků tyto požadavky nesplňuje. Při návštěvě svých známých v Dorsetu objeví Poppy při průzkumu pobřeží skrytou pašeráckou jeskyni. Její radostné vzrušení se však velice rychle změní ve zděšení, protože narazí i na pašeráky, kteří ji bez okolků zajmou. Svázanou a s roubíkem ji zanechají přímo v kapitánově kajutě. Jaké je poté překvapení kapitána Andrewa Jamese Rokesbyho, když najde Poppy ve své kajutě. Kapitán tajně přepravuje pro britskou vládu citlivé dokumenty, a právě ho čeká nebezpečná plavba do Portugalska, když se u něj neplánovaně vyskytne úplně cizí žena. Co s ní? Nedá se nic dělat, Poppy musí s nimi. Během cesty po moři se mezi Andrewem a Poppy odehrává válka slov, která však postupně přechází v něco víc. Poppy však netuší, že Andrew má tajemství.

Foto: Shutterstock, se souhlasem Luxor

Zdroj: Wikipedia Commons, Luxor

Autorka: Lucie Janotová

Tagy:
0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account