Většina z nás si ještě donedávna spojovala cévní mozkovou příhodu neboli mrtvici, při které dochází k náhlému postižení části mozkové tkáně a jejího prokrvení, se stářím. To už ale dávno neplatí, potkat může člověka v jakémkoliv věku. Jen v Česku se ročně jedná o 25 000 případů. Nevyhýbá se přitom ani dětem – právě v dětském věku postihla dnes již několik dospělých žen, které jsou hlavními tvářemi reality show Lvice, jež popisuje jejich zápolení právě s tímto handicapem.

Jestli nás mrtvice potká můžeme ovlivnit zdravým životním stylem, bohužel ale jen částečně. Proto je důležité umět včas odhalit příznaky nemoci, u které je čas, kdy se postiženému dostane léčby, naprosto rozhodující.

„V 85 % případů mrtvice nebolí, a proto lidé její projevy podceňují. Při pozdní reakci ale zanechává vážné následky nebo končí i úmrtím,“ říká Hana Maršálková z iniciativy Act FAST a dodává: „Snažíme se naučit co nejvíce lidí rozpoznávat příznaky cévní mozkové příhody a správně reagovat, když k ní dojde.”

Foto: se souhlasem Act FAST
Foto: se souhlasem Act FAST

Příznaky se skrývají pod pomocnou zkratkou FAST:

F jako face –  skleslý ústní koutek a oční víčko na jedné polovině tváře;

A jako arm – necitlivost paže a neschopnost udržet předmět;

S jako speech – neschopnost komunikace, případně obtížné porozumění řeči pacienta;

T jako time – v případě výše uvedených příznaků začínáte bojovat s časem, co nejrychleji vyhledejte lékařskou pomoc. Vždycky je lepší jet do nemocnice zbytečně, než pozdě.

O tom, jestli skončíte na vozíku s doživotními následky, nebo se třeba i plně zotavíte, rozhodují zhruba 4 hodiny od začátku příznaků. Jsou naprosto zásadní pro celou další léčbu a život. Je tedy třeba žádný z uvedených příznaků nepodceňovat a vždy zavolat rychlou záchrannou službu, když se u vás nebo vašich blízkých některý z příznaků vyskytne.

Rozhodně nezkoušejte postiženého dopravit do nemocnice nebo k lékaři, na středisku záchranné služby vědí nejlépe, kam pacienta s danými příznaky odvézt tak, aby dostal včasnou a adekvátní léčbu. Jinými přesuny byste tak jen ztráceli drahocenný čas.

 

Zdroj: Act FAST (actfast.cz)

Autor: Kristýna Malina

Foto: Shutterstock a se souhlasem Act FAST

Tagy:
0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account