Říká se, že ženy toho opravdu hodně vydrží. Své o tom ví také Kateřina Stryková, která díky své profesionální kariéře gymnastky a tanečnice zažila nejen mnoho úspěchů, ale také spoustu bolesti. A možná právě srdce sportovce ji dodalo tolik potřebnou vytrvalost, díky které našla způsob, jak pokračovat dál.

Slýchám chválu na vaše lekce jógy, než se ale začnu ptát na ně, kdo jste vy?

Pohyb mě provází celý můj život. Od mala jsem se věnovala moderní gymnastice a později profesionálnímu tanci. Jako sólistka taneční skupiny UNO jsem vystupovala v mnoha projektech doma i v zahraničí. Léta dřiny zanechala nejen pozitivní, ale i negativní stopy na mém těle – bolesti zad mi komplikovaly život i kariéru.

To zní opravdu vážně, co nakonec pomohlo?

Když mi bylo pětadvacet, objevila jsem ashtanga jógu. Tehdy byla u nás ještě v plenkách, ale doslova mi zachránila život a prodloužila kariéru tanečnice o desítky let. Jógu miluji dodnes, protože není jen fyzickým cvičením, ale dává mi lekce, neustále mě testuje a zrcadlí můj život. Učí mě empatii a respektu k sobě sama as přibývajícím věkem se moje praxe proměňuje.

Věnujete se ashtanga vinyasa józe, co si pod tím máme představit?

Dnes je jednou z nejrozšířenějších forem jógy, přitahuje zejména mladé lidi svou dynamičností. Na první pohled může působit jako náročné gymnastické cvičení, ale správným přístupem a pravidelností brzy pocítíte její pozitivní vliv nejen na tělo, ale i na mysl a duši. 

Nedílnou součástí jsou bandhy a udždžají, troufám si říct, pro širokou veřejnost neznáme pojmy. O co jde a v čem jsou prospěšné? 

Bandhy, tedy tělesné uzávěry, pomáhají zpevnit svaly, zlepšit oběhový systém a předcházet zraněním. Z energetického pohledu pomáhají uvolňovat, rozproudit a nasměrovat energii v těle. Udždžají je dechová technika, která provází celé cvičení ashtanga jógy. Má blahodárné účinky na plíce, nervový systém a pomáhá regulovat krevní tlak. Společně s bandhami vede k zahřívání těla a usnadňuje detoxikaci orgánů a svalů. 

V čem vnímáte největší rozdíl mezi jógou doma a vedenou ve studiu? 

Rozdíl mezi jógou doma a ve studiu je značný. Než se naučíte základy, doporučuji vedené lekce, kde vás zkušený lektor navede na správné provedení pozic a jejich modifikace. Po čase se ale nebraňte vlastní praxi z domova, protože vnímání vlastního těla bez vnějšího vedení vás posune mílovými kroky vpřed. Kombinace vedených lekcí a vlastní praxe je ideální variantou. 

Svou lekci Dynamic movement praktikujete v pražském âme, proč právě tam? 

Teplé barvy, svíčky, intimita, kterou jen při vstupu pocítíte, mně samotné dělá dobře. Toto krásné studio s opravdu výjimečnou atmosférou mě oslovilo a jsem opravdu moc ráda, že zde mohu vést své lekce. Věřím, že i lidé, kteří sem přichází cvičit či relaxovat, se rádi vrací už jen proto, že prostředí je pohlazením na duši. 

Autor/zdroj: Redakční text

Foto se souhlasem Dominiky Černé a âme 

Tagy:
0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account