Opět přichází čas, kdy naše zahrady a následně i kuchyně ovládnou cukety. Zelenina, která se může zdát bez chuti, ale právě proto je velmi všestranná, obsahuje i spoustu živin. Pokud jste jí ještě nepřišli na chuť, možná vás dnes trochu nalákáme vyzkoušet ji. Uplatnění totiž najde ve studené kuchyni, při grilování a ve slaných i sladkých receptech.

Čím nám prospívají cukety?

Ať již cuketu konzumujete syrovou nebo tepelně upravenou, její výživový profil se příliš nemění. Největší rozdíl je v tom, že se oproti jiným potravinám zvyšuje vařením obsah vitamínu C, naopak v syrovém stavu má větší množství vitamínu A, který je důležitý pro náš zrak a imunitní systém. Cuketa je rovněž bohatá na mangan, lutein, zeaxantin a v menším množství se v ní vyskytuje také železo, vápník, zinek či některé vitamíny skupiny B. Opomenout bychom neměli ani nezanedbatelné množství draslíku, karotenoidů a vlákniny, jež přispívají ke snížení krevního tlaku nebo cholesterolu.

Voda a vláknina obsažené v cuketě podporují správné trávení. Obzvlášť dobrý zdroj vlákniny představuje slupka cukety, proto se doporučuje konzumovat především mladé kousky a neloupat je. Díky vláknině máme déle pocit sytosti, což spolu s nízkou kalorickou hodnotou ocení především ti, kteří se snaží o snížení hmotnosti. Cuketa nás rovněž díky vysokému obsahu antioxidantů chrání před volnými radikály. Nejvíce se jich opět nachází ve slupce, a to zejména žlutých cuket.

Cuketový chléb

Ingredience

3/4 hrnku olivového oleje
1 ¾ hrnku hladké mouky
1 lžička mleté skořice
1/2 lžičky jedlé sody
1/2 lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky soli
1/4 lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
2 velká vejce
1/2-3/4 hrnku třtinového cukru
1 lžička vanilkového extraktu
2 menší cukety
1 hrnek nahrubo nasekaných vlašských ořechů

Foto: Shutterstock

Postup

Troubu zahřejte na 180 °C. Lehce potřete olejem menší pekáček nebo zapékací misku. V míse prošlehejte mouku, skořici, jedlou sodu, prášek do pečiva, sůl a muškátový oříšek.

V druhé míse rozšlehejte vejce, přidejte cukry a olej, šlehejte, dokud se nespojí, poté vmíchejte vanilku. Přidejte suché přísady a míchejte, dokud se nespojí.

Nastrouhejte cuketu nahrubo, vyždímejte a vmíchejte ji do těsta spolu s 1/2 hrnku vlašských ořechů. Přeneste do připravené formy a posypte zbývajícími vlašskými ořechy. Pečte, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá, 65-75 minut. Nechte 15 minut vychladnout a přeneste na drátěný rošt, aby chléb zcela vychladl.

Lasagne s ricottou

Ingredience

Omáčka

2 lžíce olivového oleje
1 velká cibule
6 stroužků česneku
5 snítek čerstvého tymiánu
2 bobkové listy
1 lžička sušeného oregana
1/2 lžičky červené papriky
2 šálky suchého bílého vína
13 cherry rajčátek

sůl a pepř
1 šálek ricotty
3/4 šálku čerstvé bazalky

Foto: Shutterstock

Grilovaná zelenina

1 středně velký lilek
sůl a pepř
3 lžíce balzamikového octa
3 lžíce olivového oleje
3 střední cukety
2 červené papriky

Dokončení

12 suchých plátků lasagní (nevaří se)
4 šálky strouhané mozzarelly

Postup

Omáčka: V hrnci rozehřejte olej, přidejte cibuli a česnek a za občasného míchání vařte 6 minut. Vmíchejte tymián, bobkové listy, oregano a vločky červené papriky a vařte 2 minuty. Přidejte víno, přiveďte ho k varu a vařte, dokud se nezredukuje na polovinu. Vmíchejte rajčata, dochuťte 1/2 lžičky soli a za občasného míchání mírně vařte, dokud rajčata nezměknou a nerozpadnou se do konzistence omáčky, proces trvá 45 až 55 minut.

Mezitím si připravte zeleninu: Nasolte ji a nechte stát, dokud sůl nezačne z lilku i cukety vytahovat vlhkost. Opláchněte pod tekoucí studenou vodou, dobře osušte, položte na suchý plech. Rozpalte gril na středně vysokou teplotu.

V malé misce smíchejte ocet, olej a po 1/2 lžičce soli a pepře. Zeleninu rozložte na plech, obě strany lilku a cukety potřete částí balzamikové směsi.

Zeleninu grilujte po částech, dokud nezměkne a mírně nezuhelnatí. Hotovou zeleninu vraťte na plech a nechte vychladnout. Grilujte také červenou papriku a následně ji rozpulte. (Alternativně můžete zeleninu péct na plechu s okrajem v troubě při cca 230 °C, 15 minut pro papriky a 8 až 10 minut pro cukety a lilek).

Když je omáčka hotová, stáhněte ji z plotny a vyhoďte bobkové listy a stonky tymiánu. Vmíchejte ricottu. Polovinu omáčky přendejte do mixéru a rozmixujte na pyré, pak ji vmíchejte zpět do omáčky v pánvi. Přidejte bazalku a dochuťte solí a pepřem.

Troubu zahřejte na 180 °C a poskládejte lasagne: Na dno mělké zapékací mísy rozetřete 1 šálek omáčky, na omáčku položte 4 nevařené pláty lasagní. Na lasagne položte třetinu grilované zeleniny, pak na zeleninu lžící nalijte další část omáčky a omáčku posypte třetinou mozzarelly. Vrstvení lasagní, zeleniny, omáčky a mozzarelly ještě jednou zopakujte. Navrch položte zbývající 4 lasagne a poté je potřete trochou omáčky. Navrch naaranžujte zbývající zeleninu a přelijte ji zbývající omáčkou.

Zakryjte pekáček alobalem a pečte 45 minut. Odstraňte alobal, posypte zbylým sýrem a pečte odkryté, dokud lasagne na povrchu nezezlátnou, asi dalších 30 minut. Před podáváním nechte 15 minut odpočinout.

Cuketový koláč s pekany

Ingredience

1 cuketa
2 šálky hladké mouky
1 lžíce prášku do pečiva
1/4 lžičky soli
1 šálek změklého másla
1 šálek zakysané smetany
1 1/2 šálku cukru
2 velká vejce
1 lžíce vanilkového extraktu
1 šálek nasekaných pekanových ořechů
1/2 šálku třtinového cukru
1 lžička skořice
2 lžíce rozpuštěného másla

Foto: Shutterstock

Postup

Předehřejte troubu na 175 °C, plech vystelte pečicím papírem. Cuketu nastrouhejte nahrubo a vymačkejte z ní vodu. V míse smíchejte suché ingredience, do druhé misky dejte máslo a vyšlehejte ho. Postupně zašlehávejte i smetanu a cukr, po jednom přidávejte vejce. Následně vmíchejte cuketu a vanilkový extrakt. Stěrkou vmíchejte směs mouky a dalších suchých ingrediencí a míchejte, dokud se nespojí. Těsto nalijte na plech.

V míse smíchejte rozdrcené pekanové ořechy, hnědý cukr a skořici. Vmíchejte 2 lžíce rozpuštěného másla, dokud nevznikne drobenka, kterou posypete těsto. Pečte přibližně 35-40 minut. Před podáváním nechte alespoň 10 minut vychladnout.

 

Zdroj: healthline.com, goodhousekeeping.com, allrecipes.com

Foto: Shutterstock

Tagy:
2 Komentářů
  1. Ellie 3 měsíce ago

    U nás cuketa také v létě velmi často najde místo v jídelníčku.

  2. Zita Kolínská 3 měsíce ago

    Děkuju za tipy – cuketu zbožňuju na všechny způsoby. ideálně samozřejmě ze zahrádky :D.

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account