Ačkoliv jsme často svým psům nakloněni dopřát trochu toho, co máme sami na talíři, mnohé běžné potraviny mohou naše čtyřnohé miláčky ohrozit na zdraví, nebo dokonce životě. Víte, na jaké si dát pozor? Super zoo si pro vás připravila důležitý přehled potravin, které by měly zůstat mimo dosah vašeho psího parťáka.

Každý pes je pro svého majitele jako člen rodiny, a proto je důležité vědět, co naše miláčky ohrožuje. Mnohé lidmi běžně konzumované potraviny jako česnek, cibule, čokoláda, nebo dokonce mléčné výrobky mohou psům vážně uškodit. Výrobky obsahující xylitol, kofein a alkohol nebo některé druhy ovoce a oříšků mohou být pro psy nejen nezdravé, ale přímo životu nebezpečné.

Všichni majitelé čtyřnohých parťáků moc dobře ví, jaký účinek má pohled do psích očí. Stačí jeden a pes má téměř vyhráno, zejména pokud se jedná o loudění a čekání v kuchyni při vaření, jestli něco páníčkovi upadne od ruky. Zodpovědní majitelé by si ale měli dát pozor na to, co svému mazlíkovi k jídlu dávají a zda pro ně není daná potravina nebezpečná.

Jídlo, které nepatří do psí tlamy

I obyčejné ingredience jako česnek a cibule, běžně používané v našich kuchyních, jsou pro psy velmi toxické a mohou vést k anémii. „Ve stavu anémie se do těla nedostává dostatek kyslíku, což může vést k únavě, slabosti a dalším zdravotním problémům, protože orgány a tkáně nejsou dostatečně zásobovány kyslíkem,“ vysvětluje veterinářka MVDr. Dagmar Zähringer, Ph.D. ze Super zoo veterina.

Smažená a mastná jídla či potraviny bohaté na sůl, jako jsou krekry nebo čipsy, pak představují další riziko otravy, konkrétně sodíkovými ionty. Ty mohou způsobit závažné zdravotní problémy, jako jsou zvýšený krevní tlak, nadměrná žízeň, močení, a v extrémních případech i selhání srdce.

Mezi další nebezpečné potraviny patří ty, které obsahují laktózu. Psi s věkem ztrácí schopnost ji trávit, což znamená, že i běžné mléčné výrobky jako sýr, jogurt nebo mléko mohou způsobit průjem nebo zvracení.

Sladké a ovocné nebezpečí

Jednou z nejnebezpečnějších potravin pro psy je čokoláda. Obsahuje teobromin, stimulant toxický pro psy, který může způsobit vážné metabolické narušení, srdeční problémy až smrt. Naštěstí existují bezpečné alternativy, jako jsou speciálně vyrobené čokolády pro psy dostupné v obchodech jako Super zoo.

Pozor si dejte také v případě, že chcete svému psímu parťákovi dopřát ovoce – ne všechny druhy jsou pro něj bezpečné. Mezi nevhodné patří zejména peckové ovoce a některé druhy bobulí. Peckové ovoce může u psů způsobit blokádu ve střevech nebo dokonce uvolnění kyanidu z napadených pecek. Toto nebezpečí je doprovázeno vážnými zdravotními problémy až smrtelným rizikem.

Hrozny a rozinky jsou sice zdravé a chutné pro lidi, ale pro psy jsou extrémně nebezpečné. Po pozření i malého množství může dojít ke zdravotním komplikacím až k selhání ledvin.

Klíčová je rychlá reakce

Pokud už váš čtyřnohý kamarád něco zakázaného sní, je nutné okamžitě zareagovat. „V případě, že váš pes pozře velké množství nevhodné potraviny, je potřeba co nejrychleji kontaktovat veterináře. V mnoha případech může rychlá reakce zachránit mazlíčkovi život,“ radí veterinářka MVDr. Dagmar Zähringer, Ph.D. Nezapomeňte mít při ruce důležité informace o tom, co pes snědl, v jakém množství a kdy k incidentu došlo.

Pro bezpečnost vašeho psa je důležité mít na zřeteli seznam potravin, které by měly být mimo jeho dosah a vždy preferovat pochoutky určené přímo pro psy. Moderní pet obchody, jako je Super zoo, nabízejí širokou škálu zdravých a bezpečných alternativ, které potěší chuťové buňky vašeho psa a zároveň zachovají jeho zdraví.

Zdroj: Superzoo.cz

Foto: Superzoo.cz

Tagy:
0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account