Hledáte ideální místa pro rodinné výlety na Vysočině? Tento malebný kraj nabízí nespočet dobrodružství a zábavy pro děti všech věkových kategorií. Pojďte ho se mnou prozkoumat?

Vagón salón expres Polnička – zahradní železnice

Dokonalé místo, kde vaše děti zažijí dobrodružství snů. Na okraji malebné obce Polnička, přímo u Stříbrného rybníka, se rozkládá unikátní areál, který děti zaručeně nadchne. Tento objekt, známý jako Vagón salón expres Polnička, je navržen jako obrovská zahradní restaurace s nepřeberným množstvím atrakcí.

Vaše ratolesti se mohou těšit na jízdu vláčkem, která je provede tunelem a miniaturním nádražíčkem, což je perfektní dobrodružství pro malé železničáře. A to není vše! Na děti čeká také nafukovací skákací hrad, možnost projížďky na člunu, ježdění na čtyřkolkách a také plno houpaček a prolézaček.

Pro milovníky zvířat je zde připraven „Ráj pro zvířátka“, kde na návštěvníky čekají voliéry s ptáky a možnost pozorovat život prasátek a koziček. Tento koutek přírody nabízí perfektní příležitost spojit zábavu s poznáváním.

Vstup do areálu je zdarma, avšak za některé atrakce se platí. Nebojte se ale, že byste museli utrácet velké sumy – kromě placených atrakcí jsou zde i aktivity, které jsou zcela zdarma.

Do Horáckého muzea za Mlejnkem z Víru

Pokud plánujete výlet do Nového Města nad Moravou, určitě byste neměli vynechat návštěvu Horáckého muzea, které je ideálním místem pro rodiny s dětmi. Velkým lákadlem pro nejmenší je Mlejnek z Víru, historický vodní mlýn, který je v provozu každou půlhodinu od května do září.

Tento malebný mlýn poháněný vodním kolem představuje různé pracovní i žertovné scény pomocí pohyblivých figurek. Tímto způsobem se děti mohou zábavnou formou seznámit s historií a každodenním životem minulých dob.

Mlejnek z Víru je zařazen do prohlídky Strašidelného podzemí muzea, kde se můžete těšit na šest zastavení inspirovaných místními pověstmi. Tyto zážitky jsou doplněné speciálními světelnými a zvukovými efekty, které umocňují atmosféru. O prázdninách navíc muzeum často pořádá loutková představení, což přidává další rozměr zábavy pro celou rodinu.

Za loutkami do Muzea dr. Aleše Hrdličky v Humpolci

Milujete loutky a tajemno? Pak neváhejte a vydejte se na fascinující výlet do Humpolce! Muzeum Dr. Aleše Hrdličky zde hostí jedinečnou “Expozici loutky” umístěnou v podzemí budovy. Na malé návštěvníky čeká hned u vchodu přátelský hrací koutek plný loutek a maňásek, kde si mohou vyzkoušet roli loutkoherce v malém divadle.

Expozice nabízí fascinující pohled na loutky datované do let 1920 až 1930, zobrazující jak historické, tak pohádkové postavičky. Pro děti je to skvělá příležitost seznámit se s historií loutkového divadla a zároveň užít spoustu zábavy.

Vedle loutek vás v muzeu čeká Národopisná expozice, která poodhaluje životní styl a zvyky lidí žijících v různých částech světa. Také zde naleznete Hrdličkovu expozici, která se zaměřuje na indiánské kmeny. Díky autentickým artefaktům a životní velikosti indiánů mohou návštěvníci nahlédnout do života těchto fascinujících kultur.

Posázavskou stezkou do Stvořidel

Zajímá vás, jak vznikla pověstná krajina známá jako Stvořidla? Podle legendy se jedná o místo, kde líný sedlák, který se upsal čertovi, byl téměř připraven o svá pole. Čert se rozhodl poničit sedlákova pole žulovými balvany, které na své cestě zanechal, protože mu došly síly. Tak prý vznikla Stvořidla, místo, kde dodnes můžete vidět tyto roztroušené balvany.

Vydejte se na rodinný výlet a prozkoumejte tuto fascinující oblast. Nejlepší způsob, jak objevit krásu Stvořidel, je vydat se na výlet vlakem zvaným Posázavský pacifik. Začněte svou cestu ve Světlé nad Sázavou, kde můžete přistavit auto a pokračovat krátkou jízdou vlakem do zastávky Smrčná.

Cesta do Stvořidel vede podél malebné řeky Sázavy a je dlouhá přibližně 3 kilometry. Po cestě nezapomeňte udělat krátkou odbočku k fascinujícímu Čertovu kameni, velkému žulovému balvanu, který je jedním z klíčových bodů místních legend. Po prozkoumání Čertova kamene se vraťte zpět na most, přejděte řeku Sázavu a pokračujte na červeně značené turistické trase do Stvořidel.

Po dosažení Stvořidel si můžete odpočinout a užívat si krásné přírody, než se vlakem vrátíte do Světlé nad Sázavou.

Neváhejte a vydejte se na výlety, které si vaše děti budou pamatovat dlouho do budoucnosti! Užijte si společně strávené chvíle plné objevování a zábavy. Budu velmi ráda, pokud se podělíte o své zážitky z výletu, a také uvítám vaše tipy na další skvělé destinace pro rodinné výpravy.

Zdroj/autor: Jitka Kratochvílová
Foto: se souhlasem Jitky Kratochvílové, Shutterstock

Tagy:
0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account