Slyšeli jste už někdy o šparglu? Určitě ano, jen o tom možná nevíte. Jedná se totiž o již málo používané označení chřestu, jehož sezona je právě v plném proudu. Poslední sklizeň by se měla provádět na svátek sv. Jana, tedy 24. června. Do té doby je tedy ještě spousta času vyzkoušet ho hned na několik způsobů.

Někteří této vytrvalé zelenině ještě nepřišli na chuť, ale určitě byste jí měli dát šanci. Chřest totiž obsahuje velké množství, vitamínů skupiny B a dále také vitamíny C, E, K, riboflavin, beta-karoten, hořčík, fosfor, zinek, železo, jód či draslík. Skvělý je rovněž pro těhotné ženy či ty, které plánují mateřství, a to díky kyselině listové. Bohatý je chřest i na inulin, vlákninu přátelskou pro střevní mikroflóru, jejíž účinky se však snižují tepelnou úpravou, proto je výborné dát si ho syrový v salátu. Nízká energetická hodnota dělá z chřestu výbornou potravinu pro dietáře.

Chřest je v kuchyni velmi všestranný. Po odstranění zdřevnatělého stonku ho lze jíst čerstvý, křupavý a syrový, stejně dobrý je i grilovaný, smažený, dušený nebo pečený. Výtečně se hodí do rizota, k rybám, smetanovým pokrmům či zapečený do quiche. Grilováním zvýrazníte přirozenou chuť chřestu, stačí ho potřít olivovým olejem a lehce okořenit. Chcete-li chřest vařit, nejlepším způsobem je vložit jej do vroucí osolené vody, blanšírovat asi 1 minutu a následně přehodit do ledové vody. Pro inspiraci jsme pro vás připravili pár receptů.

Jarní shakshuka

Ingredience

12 špiček chřestu
100 g hrášku
200 g baby špenátu
olivový olej
máslo
6 menších pórků nakrájených na plátky
2 stroužky česneku
2 lžičky kmínu
4-6 vajec
hrst nasekaného kopru
špetka chilli vloček (lze vynechat)

Foto: Shutterstock

Postup

Přiveďte k varu osolenou vodu, přidejte chřest a vařte 30 sekund. Přidejte hrášek a fazole a vařte dalších 30 sekund, poté přidejte špenát a vařte dalších pár vteřin, přendejte do ledové vody a poté vše vyklopte do cedníku a nechte okapat.

Na velké pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje a kousek másla. Pórek a česnek poduste doměkka a přidejte kmín. Vmíchejte blanšírovanou zeleninu a vařte 3-4 minuty. Okořeňte, pak udělejte otvory pro tolik vajec, kolik chcete, a do každého prostoru rozklepněte jedno vejce.

Pokračujte v mírném vaření, dokud nebudou vejce hotová tak, jak je máte rádi (pokud to chcete urychlit, přikryjte je pokličkou). Před podáváním je posypte koprem a chilli vločkami a přidejte kapku olivového oleje.

Těstoviny s chřestem a houbami

Ingredience

1 3/4 šálku mouky

1 polévková lžíce soli a další na dochucení

4 velké žloutky

1 velké vejce

5 1/2 polévkové lžíce plus 1 čajová lžička extra panenského olivového oleje

500 g smíšených hub, případně žampionů

Černý pepř

500 g chřestu, oříznutého a nakrájeného na centimetrové kousky

1/2 lžičky mleté červené papriky

1/3 šálku suchého bílého vína

1/4 šálku husté smetany

1 lžíce čerstvé citronové šťávy

Nakrájená ricotta na podávání

Foto: Shutterstock

Postup

Mouku a lžíci soli promíchejte. Ve středně velké míse rozšlehejte žloutky, celá vejce a 1 1/2 lžíce oleje. Přidejte vaječnou směs do kuchyňského robotu spolu s moukou a pulzujte, dokud se těsto nespojí. Pokud je těsto příliš suché nebo se nespojuje, postupně přidávejte vodu po 1 lžíci. Přeneste těsto na lehce pomoučenou pracovní plochu a hněťte ho 5 až 10 minut, dokud nebude velmi hladké. Těsto přikryjte fólií a nechte 1 hodinu stát při pokojové teplotě.

Z těsta oddělte půlcentimetrový kousek a rozválejte ho mezi dlaněmi tak, abyste vytvořili tenký 2 až 3 cm dlouhý provaz, přeneste ho na plech s okrajem. Postup opakujte se zbývajícím těstem.

Přiveďte k varu velký hrnec s osolenou vodou. Těstoviny vařte, dokud nejsou al dente, asi 7 minut. Slijte je a ponechte si 1/2 šálku tekutiny na vaření. V míse promíchejte těstoviny s 1 lžičkou oleje, aby se nelepily. Vytřete hrnec papírovými utěrkami a přidejte do něj zbývající 1/4 hrnku oleje a zahřejte ho na střední teplotu. Přidejte houby a podle chuti je osolte a opepřete. Za občasného míchání vařte, dokud nezměknou a lehce nezhnědnou, asi 8 minut. Přidejte chřest a mletou červenou papriku. Za stálého míchání vařte, dokud nezměknou. Přidejte víno a vařte za stálého seškrabávání připečených kousků z pánve, dokud se tekutina nevstřebá, asi 2 minuty.

Do pánve přidejte těstoviny, hustou smetanu, citronovou šťávu a vyhrazený 1/2 šálku tekutiny na vaření. Snižte teplotu a vařte za stálého míchání, dokud se těstoviny lehce neobalí. Podle chuti osolte a opepřete. Přendejte do misek a ihned podávejte s nakrájenou ricottou.

Chřestový Quiche

Ingredience

500 g čerstvého chřestu, oříznutého a nakrájeného na půlcentimetrové kousky

10 plátků slaniny

listové těsto

1 lehce našlehaný vaječný bílek

2 šálky strouhaného švýcarského sýra

4 velká vejce

1 ½ šálku smetany typu půl na půl

¼ lžičky mletého muškátového oříšku

sůl a pepř podle chuti

Foto: Shutterstock

Postup

Předehřejte troubu na 200 °C. Chřest vložte vroucí vody, přikryjte a vařte, dokud není měkký, ale stále pevný, 2 až 6 minut. Slijte a nechte vychladnout.

Slaninu vložte do velké pánve a za občasného otáčení ji smažte na středním plameni, dokud rovnoměrně nezhnědne. Plátky slaniny osušte na papírových utěrkách. Rozdrobte ji a dejte stranou.

Koláčové formy vyložte listovým těstem a potřete rozšlehaným bílkem, nasypte rozdrobenou slaninu a dušený chřest. Slaninu a chřest posypte sýrem. V míse rozšlehejte vejce, půl na půl, muškátový oříšek, sůl a pepř, dokud se dobře nespojí. Vaječnou směs nalijte na sýr.

Pečte odkryté v předehřáté troubě, dokud náplň neztuhne, 35 až 40 minut. Před podáváním nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

Zdroj: Wikipedia Commons, Olivemagazine.com, foodandwine.com, allrecipes.com

Foto: Shutterstock

Tagy:
0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account