Růžičková kapusta patří mezi druhy zeleniny, které buď milujete, nebo je nemůžete ani vidět. Dejte jí však šanci, někdy totiž pouze stačí zvolit jinou úpravu a mile překvapí i své odpůrce. Vychutnat si ji můžete i v zimě, kdy chlad dokonce její chuť zlepšuje. Přínosy má růžičková kapusta také pro naše zdraví, neboť obsahuje spoustu vitamínů a bílkovin. Výborná je připravená pouze v páře, ale sluší jí i další úpravy.
Mluvíme-li o přínosech růžičkové kapusty pro náš organismus, pojďme si je trochu přiblížit. Na zeleninu má nezvykle vysoký obsah bílkovin, z minerálů se v ní nachází železo, hořčík, draslík či vápník a hýří také širokou paletou vitamínů, tedy zvláště vitamíny C, E a K, vitamíny skupiny B, dále obsahuje kyselinu listovou a beta-karoten. Díky obsahu glukosinolátů se růžičková kapusta skvěle hodí rovněž pro podporu imunitního systému a má antimikrobiální, protinádorové a antioxidační účinky. Pro vysoký obsah vlákniny si ji oblíbí také ti, kdo chtějí pár kilo zhubnout, neboť kapusta navodí pocit sytosti.
Kromě již zmíněné přípravy v páře, lze kapustičky například opéct v trojobalu nebo různě zapékat. Zkuste zařadit růžičkovou kapustu do svého jídelníčku, připravte si například některý z těchto receptů.
Kung Pao růžičková kapusta
Ingredience
asi 1 kg růžičkové kapusty rozkrojené na poloviny
2 lžíce extra panenského olivového oleje
Sůl
Mletý černý pepř
1 polévková lžíce sezamového oleje
2 stroužky česneku
1 polévková lžíce kukuřičného škrobu
1/2 lžíce sójové omáčky
1/2 lžíce vody
2 lžičky jablečného octa
1 polévková lžíce omáčky hoisin
1 polévková lžíce hnědého cukru
2 lžičky česnekové chilli omáčky
Špetka drcených vloček červené papriky
Sezamová semínka na ozdobu
Zelená cibule nakrájená na tenké plátky, na ozdobu
Nasekané pražené arašídy, na ozdobu
Postup
Předehřejte troubu na 200 °C. Růžičkovou kapustu rozprostřete na velký plech, potřete olivovým olejem, osolte a opepřete. Pečte, dokud růžičková kapusta nezměkne a nebude mírně křupavá, asi 20 minut. Přendejte růžičkovou kapustu do velké mísy (ale plech nechte poblíž).
V malé pánvi rozehřejte sezamový olej, přidejte česnek a vařte, dokud nezačne být cítit, asi 1 minutu. Vmíchejte kukuřičný škrob, přidejte sójovou omáčku, vodu, jablečný ocet, omáčku hoisin, hnědý cukr a česnekovou chilli pastu. Dochuťte solí, pepřem a červenou paprikou. Směs přiveďte k varu, pak snižte teplotu a vařte, dokud nezhoustne, asi 3 minuty.
Růžičkovou kapustu přelijte omáčkou a promíchejte, poté ji vraťte na plech a pečte, dokud není glazovaná a lepkavá.
Před podáváním ozdobte arašídy, sezamovými semínky a zelenou cibulkou.
Krémové kapustičky
Ingredience
Sůl
1 kg růžičkové kapusty, podélně rozpůlené
2 lžíce másla
2 šalotky
2 stroužky česneku
1 lžička nasekaného tymiánu
1 lžička mletého černého pepře
1 hrnek husté smetany
1/2 hrnku zakysané smetany
špetka nastrouhaného čerstvého muškátového oříšku
1/2 hrnku jemně nastrouhaného parmezánu
1 hrnek strouhané mozzarelly
1/4 hrnku čerstvé pokrájené pažitky
Postup
Předehřejte troubu na 190 °C. Velký hrnec naplňte vodou a přiveďte k varu, bohatě osolte. Naplňte velkou mísu ledem a studenou vodou. Vařte růžičkovou kapustu ve vroucí vodě, dokud listy nezískají jasně zelenou barvu, asi 2 minuty. Slijte a ihned přendejte do ledové vody. Po zchlazení, asi 5 minut, dobře osušte a přendejte do zapékací misky o rozměrech.
Ve velké pánvi na středně nízkém ohni rozpusťte máslo, za občasného míchání osmahněte šalotku, česnek, tymián a pepř, dokud šalotka nezměkne, asi 4 minuty. Vmíchejte hustou smetanu, zakysanou smetanu, muškátový oříšek a 2 lžičky soli. Odstavte z plotny. Přidejte parmazán a 1/2 hrnku mozzarelly a míchejte, dokud se nerozpustí a nezchladí.
Smetanovou směs nalijte na růžičkovou kapustu a promíchejte. Posypte zbývajícím 1/2 hrnkem mozzarelly. Pečte odkryté dokud kapusta nezezlátne, 25 až 30 minut. Posypte pažitkou a podávejte teplé.
Kapustičkové pickels
Ingredience
Sůl
1/2 kg růžičkové kapusty, oříznuté a rozpůlené
2 velké snítky čerstvého kopru
1 stroužek česneku nakrájený na tenké plátky
1 hrnek vody
1 hrnek bílého octa
1 lžička černého pepře
1 polévková lžíce žlutých hořčičných semínek
1/2 lžičky drcených vloček červené papriky
2 lžičky soli
1 lžička cukru
Postup
Ve velkém hrnci s vroucí osolenou vodou uvařte růžičkovou kapustu do měkka, asi 3 minuty. Růžičkovou kapustu slijte a propláchněte pod studenou vodou, aby vychladla.
Spolu s koprem a česnekem naskládejte kapustu do skleniček.
Vraťte hrnec na plotnu a přidejte vodu, ocet, zrnka pepře, hořčičná semínka, vločky červené papriky, sůl a cukr. Přiveďte k varu a vařte, dokud se sůl a cukr nerozpustí.
Horkým nálevem opatrně přelijte růžičkovou kapustu a nechte vychladnout. Sklenice uzavřete, uložte do chladničky a před podáváním nechte alespoň 3 hodiny odležet.
Bonusový recept, až vás bude honit mlsná
Růžičková kapusta v parmazánovém kabátku
Ingredience
½ kg růžičkové kapusty, rozpůlené
1/2 hrnku mouky
2 rozšlehaná vejce
3/4 hrnku strouhanky
1 hrnek nastrouhaného parmazánu
2 lžíce olivového oleje
1 lžička soli
1/2 lžičky česnekového prášku
1/4 lžičky kajenského pepře
Postup
Předehřejte troubu na 200 °C. Velký plech pečicím papírem. Do středně velké mělké mísy přidejte mouku a do samostatné mísy vejce. Ve třetí míse smíchejte strouhanku, parmazán, olivový olej, sůl, česnekový prášek a kajenský pepř.
Po částech obalujte růžičkovou v tomto trojobalu, rozložte na plech a pečte asi 25 minut dozlatova a dokřupava.
Zdroj: www.nzip.cz, Wikipedia Commons
Foto: Shutterstock
Máte určitě pravdu v tom že jakmile člověk trošku vyzkouší novou stravu tak se hned bude cítit lépe. Já jsem si to také nepřipouštěla, ale kamarádka mě do toho dostala a já jsem za to mnohem více vděčná. Ona ví jak mě podpořit, to zase ano! Dokonce říká že třeba i stravování a doplňky stravy jí dokážou dost nakopnout v práci i o víkendu.