Náchod je město v Královéhradeckém kraji v turistickém regionu Kladské pomezí na severovýchodě Čech. Bylo založeno v polovině 13. století rytířem Hronem z rodu Načeradiců. Ten založil hrad na strategickém místě, kde se zemská stezka zužuje do průsmyku zvaného Branka. První písemná zmínka pochází z roku 1254. Žije zde zhruba 20 tisíc obyvatel.

Samotné centrum města tvoří Masarykovo náměstí. Jeho dominantou je pak Kostel svatého Vavřince, ten je chráněn jako kulturní památka České republiky. Výslovně je připomínám jako farní roku 1355. Kostel je jedním z mála v Čechách, kolem kterého nikdy nevznikl hřbitov, ten byl a je u původního kostela sv. Jana Křtitele na Starém Městě.

Další význačnou památkou je budova Nové radnice, ta byla postavena počátkem 20. století a patří k významným památkám v novorenesančním slohu, fasáda je zdobena malbami podle návrhů M. Alše, částečně zůstaly dochovány i bohatě zdobené interiéry (obřadní síň). Mezi kulturní památky byla radnice zapsána v roce 1964, dnes je sídlem Městského úřadu v Náchodě.

Na náměstí je k vidění též budova Staré radnice, historická kašna a několik soch a sousoší – Socha svaté Trojice, Socha svatého Jana Nepomuckého, Socha Panny Marie a další. V srdci  náměstí poblíž kostela sv. Vavřince se nachází litinová lavička s realistickou sochou spisovatele Josefa Škvoreckého v nadživotní velikosti v jemu typické uvolněné póze. Podíváme-li se pozorně, najdeme na lavičce a podstavci útržky textů z autorových knih.

 

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account