Patří k podzimu stejně jako barevné padající listí, milujeme ji nasladko i naslano a využívá se i pro dekorativní účely. Ano, řeč je o dýni. Tato výživná plodina pocházející z Ameriky se vyskytuje ve více než 800 podobách. Jednotlivé druhy se liší tvarem, velikostí, barvou i chutí, avšak asi nejznámější je hokkaido, špagetová dýně, muškátová dýně nebo velkoplodá, která se nejčastěji objevuje na Halloween.

Dýně obsahuje velké množství vitamínů A, C, E a rovněž vlákniny. Řadí se mezi plodiny nízkokalorické, proto ji mají v oblibě i dietáři. Pro někoho bude možná překvapivé, že dýně oplývá také léčivými schopnostmi, kdy se olej z ní používá ke zlepšení zdraví prostaty a močového měchýře. Pokud hledáte zdravou svačinku, pak sáhněte po sušených semenech dýně, která jsou bohatá na vlákninu, železo, hořčík, bílkoviny a zdravé tuky. Dýně je opravdu velice všestrannou plodinou, kterou je možné využít nejen na oblíbenou dýňovou polévku, ale také ve spoustě dalších receptů. Několik dýňových receptů vám přinášíme pro inspiraci. Co vytváříte z dýně vy?

Foto: Shutterstock

Chlebový pudink s pikantní klobásou, sušenými rajčaty a dýní

Ingredience

1 ČL rozpuštěného másla

0,5 kg klobás

1 hrnek nakrájené dýně

1 malá cibule

¼ hrnku sušených rajčat

3 hrnky nakrájeného chleba

2 hrnky smetany ke šlehání

2 hrnky Cheddaru

5 vajec

1 hrnek plnotučného mléka

1 hrnek

1 Čl soli

1 ČL pepře

Postup

Troubu předehřejeme na 175°C. Na velké pánvi na středním ohni smícháme klobásu, dýni, cibuli a sušená rajčata, vaříme dokud klobása nezhnědne, 5-8 minut.

Přesypeme směs do velké mísy, přidáme chléb, smetanu, sýr, vejce, mléko, sůl a pepř. V předehřáté troubě pečeme 30-45 minut do zezlátnutí.

Foto: Shutterstock

Dýňové palačinky se sýrovou omáčkou

Ingredience

Palačinkové těsto

1 vejce

přibližně 70 g hladké mouky (přidáme či ubereme dle konzistence těsta)

½ ČL soli

½ šálku mléka

½ PL rozpuštěného másla

2 ČL oleje nebo podle potřeby

Náplň

1 PL másla

1 PL extra panenského olivového oleje

2 šálky oloupané a na kostičky nakrájené dýně

1 malý pórek, pouze bílá a světle zelená část, nakrájený na tenké plátky

sůl a mletý černý pepř dle chuti

Sýrová omáčka

115 g strouhaného sýra

⅓ šálku smetany

sprej na vaření

4 snítky čerstvého rozmarýnu nebo podle chuti (nemusí být)

Postup

Vejce rozšleháme, přidáme pomalu mouku a sůl, střídavě s mlékem, mezi jednotlivými přídavky dobře promícháme. Přidáme rozpuštěné máslo a vymícháme dohladka. Těsto přikryjeme a necháme 1 hodinu v chladničce.

Rozpálíme malou nepřilnavou pánev na středně vysoké teplotě a potřeme ji olejem. Do pánve nalijeme 1/4 hrnku palačinkového těsta a nakloníme ji, aby se povrch zcela pokryl. Pečeme, dokud nejsou palačinky na povrchu suché, 1 až 2 minuty z každé strany. Postup opakujeme se zbývajícím těstem, přičemž pánev mezi palačinkami podle potřeby potřete olejem.

Na středně velké pánvi rozehřejeme máslo a olivový olej. Přidáme dýni a pórek, osolíme a opepříme. Za častého míchání vaříme, dokud pórek nezprůsvitní a dýně nezměkne, 7-8 minut. Odstavíme z ohně, přikryjeme a necháme asi 15 minut vychladnout.

Mezitím v malém hrnci na středně nízké teplotě smícháme sýr a smetanu, za stálého míchání sýr rozpustíme – asi 5 minut. Předehřejeme troubu na 200 °C.

Pórkovou a dýňovou náplň rozdělíme do středu palačinek a okraje přehneme přes náplň. Naplněné palačinky vložíme do připravené zapékací misky. Navrch nalijeme sýrovou omáčku a přidáme několik lístků rozmarýnu. Zapékáme 15 minut.

Foto: Shutterstock

Čokoládovo-dýňový kořeněný koláč

Ingredience

2 hrnky cukru

1 hrnek oleje

4 vejce

2 hrnky kompotované dýně

2 hrnky mouky

¼ hrnku kakaa

1 PL dýňového (podzimního) koření

2 ČL sody

2 ČL prášku do pečiva

½ ČL soli

1 hrnek čokoládových chipsů

Postup

Troubu předehřejeme na 175°C. Smíchejte cukr, olej, vejce a vyšlehejte, vmíchejte dýni.

Do samostatné mísy prosejte mouku, kakao, dýňové koření, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. Přidejte je do dýňové směsi, dokud se nespojí; nepřehánějte to s mícháním. Vmíchejte čokoládové lupínky. Těsto nalijte do připravené formy. Pečte 25-30 minut.

Zdroj: Wikipedia Commons

Foto: Shutterstock

Tagy:
4 Komentářů
  1. Tamara Schovancova 11 měsíců ago

    Miluji dýni

  2. NelaVávrová 11 měsíců ago

    Pekna inspirace.

  3. Romana Mlynářová 11 měsíců ago

    Recepty pro inspiraci. Oblíbenou mám polévku.

  4. Lenka Hudečková 11 měsíců ago

    Hmmmm, to jsou lákové dobroty!!!! MŃam

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account