Cukrovar v Hrušovanech
– největší cukrovar v České republice

V Dyjskosvrateckém úvalu leží město Hrušovany nad Jevišovkou,
kde byl již v roce 1851 uveden do provozu cukrovar.
Cukrovar několikrát změnil majitele, byl přestavěn,
ale stále je to cukrovar s největší kapacitou v Česku.

Historie cukrovarnictví v Hrušovanech je úzce spjata se šlechtici,
kteří vlastnili zdejší velkostatek.
Majitelé hrušovanského velkostatku hrabě Khuen-Bellasi s chotí
Emanuelou uvedli do provozu roku 1851 cukrovar, který denně
dokázal zpracovat 30 tun cukrovky.
Další vývoj byl příznivě ovlivněn vznikem akciové společnosti mezi
firmou Kürchner-Bachler a Co., hrabě Khun-Bellassi
a Vídeňskou baronkou v roce 1911.
V listopadu 1915 vypukl oheň v oddělení hrušovanské rafinerie,
kde se mele cukrová moučka a rychle se šířil.
Podařilo se omezit požár na výrobní budovu, která celá lehla popelem.
Skladiště se zásobami cukru a ostatní vedlejší budovy byly zachráněny.
V této době stál v čele akciové společnosti hrušovanské cukerní rafinérie
dr. Viktor Bauer. Za první světové války získal Viktor Bauer ke spolupráci
Adolfa Loose, pro něhož architekt navrhl plány cukrovaru a rodinného domu.
Adolf Loos stavěl od roku 1916 novou hlavní budovu cukrovaru.
Na stavbě pracovalo 600 válečných ruských a srbských zajatců.
Podle starších pramenů stavěla cukrovar vídeňská firma. Čtyřpodlažní budova
s novým strojním zařízením se stala
nejmodernějším cukrovarem v českých zemích.
Hudlenka