Zajímavá místa pro prezentaci současného umění ve velkých městech nejsou ničím novým. V Praze jich přibývá stále více, což mě těší při každé návštěvě. Opustíte-li však hranice velkoměst, vaše možnosti jsou podstatně omezenější.

Proto jsem velmi ráda, že jsem objevila (díky několika dobře informovaným přátelům) Uhelný Mlýn. Tato malá galerie současného umění je jen 30 minut jízdy od Prahy, v bývalé tovární zóně města Libčice. Podobně jako jedna z mých oblíbených galerií Dia:Beacon nedaleko New Yorku, galerie Uhelný Mlýn zachovává původní průmyslový charakter budovy, kterou však důkladně modernizovala a vytvořila světlý, vzdušný prostor, který je dokonalým pozadím pro současné umění. To je vystaveno na jejích stěnách a nabádá k zamyšlení.

Aktuální výstava je zvláště dobře provedená. Zahrnuje specifickou instalaci architektonicky (ro)zebraných objektů architekta a malíře Michala Škody, doprovázenou geometrickými černobílými kresbami, které byly pečlivě umístěny v jinak minimalistickém prostředí prvního patra galerie. Majitelé galerie instinktivně pochopili téměř meditativní kvality této práce a zvou vás abyste si dali čas postát, posedět nebo dokonce poležet a popřemýšlet o významu jednotlivých vystavených děl ve výstavě, která nese název “Ohraničení”. S kamarádkou jsme to udělaly obě – a užily jsme si opravdu každou minutu. Výstava potrvá až do začátku září a určitě bych ji doporučila.

Ale to není vše, co Uhelný Mlýn (Coal Mill anglicky) nabízí. Architektonicko-kurátorský tým galerie má větší vizi. V horním patře budovy se nachází krásně navržený loft zařízený skvělými kusy od známých nábytkářských firem Gubi, Nani Marquina a dalších značek, které udělají radost všem milovníkům designu. A ano, loft si můžete pronajmout pro společenské akce, focení nebo jen pro mini dovolenou.

Druhý zrenovovaný prostor ve vedlejší budově se výborně hodí pro uspořádání vlastních firemních akcí, svateb a jiných setkání. Vize majitelů zahrnuje další prolínání průmyslového dědictví prostoru s moderním designem – at už jde o vybudování cyklostezky podél nedaleké řeky, či vytvoření kulturního jádra tohoto malého města. Všichni víme, jak pozitivní dopad může mit dobrá designová myšlenka na zvelebení dříve neznámých míst a vytvoření zajímavé destinace. Uhelný Mlýn má všechny ty správné ingredience. Bylo by skvělé vidět, jak mu město a zájem obyvatel pomůže tuto zajímavou vizi docílit.

A pokud máte o víkendu čas a chuť poznat něco nového a zajímavého, zajděte si tam. Mají i velmi dobrou “uhelnou” zmrzlinu!

Zdroj: Jana Zedníčková

Foto: se souhlasem Jany Zedníčkové

 

Tagy:
4 Komentářů
  1. Lenka Hudečková 9 měsíců ago

    Zajímavé, pro mne nové informace, děkuji

  2. NelaVávrová 9 měsíců ago

    Tak Prahu mam teda oblitanou i okoli, ale dekuji za inspiraci. O tomhle slysim poprve a ta zmrzlina mne velmi zaujala 😀

    • Author
      Jana Zednickova 9 měsíců ago

      Nelo – to jsem moc rada a ta zmrzlina je fakt zajímavá 🙂 Ja jsem ted akorát sepsal docela velký seznam – průvodce pražskými moderními galeriemi tak se třebas můžeme domluvit kam chodíte rada – ja se vždycky rada poučím a poslechnu si tipy od ostatních a třebas najdeme i nebo co zase muže byt ro vas nove. Krasny den!

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account