Vánoce jsou tradičně spjaty s pečením cukroví a samozřejmě také vánočky, která na sváteční tabuli nesmí chybět. V každé rodině se předává ten jediný osvědčený recept a jakmile upečete vánočku jen trochu jinou, všichni to hned poznají. Vlastně je to podobné jako s bramborovým salátem či vanilkovými rohlíčky, kdy jsou všichni zvyklí na to své a i když občas ochutnají, jak tyto dobroty dělají jinde, zpravidla to skončí slovy: “Ale naše je stejně nejlepší.”

Vánočka, jedno z nejoblíbenějších vánočních pečiv, k českým Vánocům prostě neodmyslitelně patří. Její počátky sahají až do 14. století, kdy se začalo rozvíjet pečení tohoto sladkého pečiva. V podobě, jak ji známe dnes, se vánočky začaly péct v 16. století. Od té doby si uchovávají své pevné místo na štědrovečerních stolech českých domácností. Dříve byla spojována také s lidovými tradicemi a pověrami, například se věřilo, že způsob, jakým je vánočka upečena, může ovlivnit prosperitu a štěstí rodiny v nadcházejícím roce.

Existují tři nejčastější druhy vánoček – bez okýnek, s okýnky a skládané. Přestože každý pekař má svůj jedinečný recept, základní ingredience zůstávají stejné: mouka, mléko, droždí a máslo. K tomu se podle chuti přidávají další suroviny, jako jsou rozinky, ořechy, mandle, vanilka nebo dokonce rum. Aby byla vánočka opravdu dokonalá, peče se obvykle s předstihem – nejlepší je totiž, když se nechá několik dní uležet. „Vánočka je symbolem rodiny a Vánoc, něco, co spojuje generace. U nás doma ji pečeme společně se syny, kteří chtějí jednou také být pekaři. Naše vánoční tradice je sice plná perníčků, ale bez vánočky by svátky nebyly kompletní,“ popisuje Stanislav Janíček, chlebový someliér ze Svazu pekařů a cukrářů v ČR.

I když je vánočka typicky české pečivo, její obliba sahá i za hranice. Na Slovensku je stejně populární, zatímco v zemích jako Německo nebo Rakousko se na Vánoce častěji připravují štoly. Přesto se i tam najde mnoho pekařů, kteří vánočku zařazují do své sváteční nabídky. Vánočka představuje nejen lahodnou pochoutku, ale také tradici, která spojuje rodiny u jednoho stolu. Ať už si ji připravíte s okýnky nebo bez, s rozinkami či mandlemi, její vůně a chuť k Vánocům prostě patří.

Pokud každý rok tápete, jak vlastně tu vánočku zaplést, aby vypadala k světu, podívejte se pro inspiraci na video.

Tematikou pečiva se zabývá projekt Svazu pekařů a cukrářů v ČR nazvaný Chlebový someliér. V jeho čele stojí Stanislav Janíček, který se snaží přiblížit pekařské řemeslo všem běžným spotřebitelům a díky své profesi pekařského technologa může předávat nejrůznější rady a tipy. Chlebového someliéra můžete sledovat na sociálních sítích, jako jsou Facebook či Instagram. Nenechte si také ujít video týkající se toho, kde se vzala vánočka, které si můžete pustit níže.

Svaz pekařů a cukrářů v České republice, z. s. (SPaC ČR), je potravinářské profesní sdružení, které hájí zájmy firem podnikajících v pekařském a cukrářském oboru a podporuje jejich činnost. V současné době sdružuje 130 členů – pekáren a cukráren, dodavatelů strojního zařízení, surovin, služeb a potravinářských škol. Více informací na www.svazpekaru.cz.

Zdroj: Svaz pekařů a cukrářů

Foto: se souhlasem Svazu pekařů a cukrářů

Tagy:

©2025 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account