Budapešť je hlavní město Maďarska a jedno z největších a nejkrásnějších měst ve střední Evropě. Leží na březích řeky Dunaje a je známé svými historickými památkami, termálními lázněmi a vynikající kuchyní.

Město má bohatou historii sahající až do doby římského impéria, kdy bylo známé jako Aquincum. V průběhu staletí se Budapešť vyvinula do významného politického, kulturního a ekonomického centra střední Evropy.

Mezi nejvýznamnější památky v Budapešti patří Budínský hrad, který dominuje panoramatu města. Zde se nacházejí krásné historické budovy, včetně Matyášova chrámu a Rybářské bašty. V okolí hradu se rozprostírá krásná Budínská strana s úzkými uličkami, malebnými domky a příjemnými kavárnami.

Budapešť je také známá svými termálními lázněmi, které jsou oázy klidu a relaxace pro místní obyvatele i návštěvníky. Nejznámější z nich je lázeňský komplex Gellért s nádhernou secesní architekturou.

Maďarská kuchyně je bohatá a chutná, a v Budapešti najdete mnoho restaurací a trhů, kde si můžete vychutnat tradiční maďarská jídla, jako je guláš, langoše (kynuté placky s různými příchutěmi) nebo slavný dort Dobos.

Foto: Nela Vávrová

Tagy:
4 Komentářů
  1. V tomto městě jsem nikdy nebyla, ale jednou jsem zhlédla zajímavý dokument a spojení Budínu a Pešti. 🙂

  2. Lenka Hudečková 1 rokem ago

    Zde jsem nebyla, cizinu již léta nenavštěvuji..

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account