Chřestový krém

Vytisknout recept
Kategorie Polévka
Kuchyně Česká
Čas přípravy 10 minutes
Čas vaření 20 minutes
Celkový čas 30 minutes
Porce 2 porce
Uvařila NelaVávrová

Ingredience

  • 1 kg bílého chřestu
  • 3 lžíce másla
  • 3 šalotky
  • 800 ml vody
  • 1 lžíce přísady do jídla Podravka Natur
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • sůl a pepř
  • 50 g šunky
  • pažitka na ozdobení

Instrukce

  • Z chřestu odkrájíme tvrdé konce stonků – bývá to několik centimetrů (podle toho, jak je čerstvý). Pak každý stonek oloupeme, hlavičky (i s přilehlými 2–3 centimetry stonku) odkrojíme a dáme na stranu do misky.
  • V kastrolu rozpustíme 2 lžíce másla, šalotku nasekáme na kostičky a dáme ji na pár minut zesklovatět na máslo. Mezitím si nakrájíme stonky chřestu na větší kousky. Přidáme je k šalotce, společně ještě minutku opékáme na másle a pak zalijeme vodou, přidáme přísadu do jídla Podravka Natur a zakryjeme pokličkou. Povaříme asi 10 minut, až bude chřest měkký. Pak polévku rozmixujeme a vmícháme do ní smetanu.
  • Ochutnáme, dochutíme podle potřeby solí a pepřem, pozvolna znovu přivedeme k varu a jen minutku povaříme.
  • Mezitím si na pánvi rozpustíme poslední lžíci másla, přidáme šunku pokrájenou na kostičky, přidáme hlavičky chřestu a společně chvilku opékáme, až začne obojí hezky vonět a zlátnout.
  • Krém rozdělíme na talíře, doprostřed každé porce nasypeme opečenou šunku s hlavičkami chřestu a ozdobíme kerblíkem nebo pažitkou.
7 Komentářů
  1. KláraOdehnalová 1 rokem ago

    Jsem ostuda, chřest jsem nikdy nezkoušela, ale polévka vypadá chutně!

  2. 5 stars
    Polévka vypadá dobře. Určitě někdy vyzkouším.

  3. Tuto polévku jsem nikdy nedělala a ani nechutnala, vypadá moc pěkně.

  4. Lenka Hudečková 1 rokem ago

    Již jsem dělala, byla moc dobrá.

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account