Chřestový krém
Ingredience
- 1 kg bílého chřestu
- 3 lžíce másla
- 3 šalotky
- 800 ml vody
- 1 lžíce přísady do jídla Podravka Natur
- 200 ml smetany ke šlehání
- sůl a pepř
- 50 g šunky
- pažitka na ozdobení
Instrukce
- Z chřestu odkrájíme tvrdé konce stonků – bývá to několik centimetrů (podle toho, jak je čerstvý). Pak každý stonek oloupeme, hlavičky (i s přilehlými 2–3 centimetry stonku) odkrojíme a dáme na stranu do misky.
- V kastrolu rozpustíme 2 lžíce másla, šalotku nasekáme na kostičky a dáme ji na pár minut zesklovatět na máslo. Mezitím si nakrájíme stonky chřestu na větší kousky. Přidáme je k šalotce, společně ještě minutku opékáme na másle a pak zalijeme vodou, přidáme přísadu do jídla Podravka Natur a zakryjeme pokličkou. Povaříme asi 10 minut, až bude chřest měkký. Pak polévku rozmixujeme a vmícháme do ní smetanu.
- Ochutnáme, dochutíme podle potřeby solí a pepřem, pozvolna znovu přivedeme k varu a jen minutku povaříme.
- Mezitím si na pánvi rozpustíme poslední lžíci másla, přidáme šunku pokrájenou na kostičky, přidáme hlavičky chřestu a společně chvilku opékáme, až začne obojí hezky vonět a zlátnout.
- Krém rozdělíme na talíře, doprostřed každé porce nasypeme opečenou šunku s hlavičkami chřestu a ozdobíme kerblíkem nebo pažitkou.
Jsem ostuda, chřest jsem nikdy nezkoušela, ale polévka vypadá chutně!
Polévka vypadá dobře. Určitě někdy vyzkouším.
Tuto polévku jsem nikdy nedělala a ani nechutnala, vypadá moc pěkně.
Teď už je chřest levnější, tak zkuste.
Již jsem dělala, byla moc dobrá.
Tak se můžete také podělit.
Zatím jsem viděla v obchodě jen shnilý chřest, nakupovat chodí z 90% manžel sám, a ten mi ho nepřinese…, škoda, ale polévka byla dobrá. jsou to asi dva roky, co jsem polévku dělala.