Francouzské bagety
Ingredience
- 500 g hladké mouky – směs celozrnné a hladké špaldové 1 : 1
- 2 zarovnané lžičky soli
- 1 lžička cukru
- 310 g vlažné vody
- 20 g sušeného pekařského droždí
Instrukce
- Upéct francouzské bagetky je snadnější, než to vypadá. Na jejich zadělání můžete použít čerstvé nebo sušené droždí. My jsme tentokrát zvolili sušené pekařské droždí.
- Na těsto nejprve smícháme směs mouky se solí. Vsypeme do mísy a utvoříme uprostřed důlek, tam přidáme lžičku cukru a část z už odměřené vlažné vody, přidáme droždí a necháme asi 10 minut pracovat. Pak hnětačem zapracujeme celé těsto; je dobré, aby se těsto hnětlo dlouho a pořádně se zapracovalo. Výsledný bochánek je kompaktní a nelepí. Nechte kynout pod utěrkou asi 30 minut.
- Těsto je ideální na 4 bagety. Vykynuté těsto rozdělte na 4 stejnoměrné bochánky a vyválejte šišky podle délky plechu. Vyložte je na plech s dostatečnými rozestupy a nechte ještě 10 minut kynout pod utěrkou. Poté bagety příčně nařezejte ostrým nožem, mašlovačkou je potřete vodou a nakonec zaprašte moukou. Pečte ve vyhřáté troubě asi 25 minut do zezlátnutí na 220 °C.
Miluji bagetky
Bagety mám ráda. Někdy vyzkouším.
my jíme především žitný kváskový chléb, který si nejraději sama peču, a když jednou za čas bagety, tak taky celozrnné, tmavé a plné semínek….
Bagety doma moc nevyhledáváme, ani nekupujeme. Z 90% se u nás doma vyskytuje jen žitný kváskový chlebík.