Každoročně mám se začátkem jara chuť začít jíst zdravěji a více se hýbat. Letošní jaro je tedy poněkud chladnější, ale i tak to sluníčko nabíjí energií a člověk má chuť něco pro své zdraví udělat.
Na podzim jsem zkoušela přerušovaný půst, tak jsem snídaně úplně vynechala, ale byly dny, kdy jsem měla hlad, tak jsem hledala něco zdravého a jednoduchého. A našla jsem granolu. Možná to někteří znáte už dávno, ale já jsem recept na granolu objevila nedávno, trochu jsem si ho podle sebe upravila a výborná snídaně je na světě.
Můj recept na granolu:
- 200 g ovesných vloček (mám ráda mix vloček nadrcených z Lídlu)
- 80 gramů nasekaných mandlí nebo jiných oříšků
- 60 g slunečnicových semínek
- 2 lžíce rozpuštěného másla (můžete použít kokosový olej)
- 1 lžíce kakaa (může být i bez kakaa a potom to dochutím skořicí)
- 2 lžíce medu (záleží, jak moc máte rádi sladké, je možné použít také javorový sirup) nebo čekankový sirup
Vše důkladně promáchám (rukou), tak aby se máslo a sladidlo dostalo ke všem vločkám a dám péct do trouby na 160 stupňů na cca 20 minut. Ideální je granolu co cca 5 minut v troubě promíchat. Vychladlou granolu dám do plastové zavírací misky a mám několik snídaní připravených.
Nejčastěji si granolu dávám s bílým jogurtem (recept na domácí jogurt napíšu příště :-)) a je to výborné. Ranní kávu jsem vyměnila za bylinkové čaje, které se k tomu skvěle hodí. Výborný je jarní bylinkový čaj a přišla jsem na chuť i kopřivovému čaji, který mi dříve moc nechutnal.
Tuto snídani si dávám cca 4x do týdne, už jsou to dva měsíce a stále mi chutná.
Tak můžete recept vyzkoušet, dobrou chuť.
Jako ranní rituály jsou přesně něco pro mě. Taky si dávám granolu, mussli, prostě všechno možné. Každopádně bez snídaně ráno nevstávám. A pak teda ještě kratom, abych se po ránu mohla hned soustředit na práci. Ty účinky trvají zhruba 90 minut, což je optimální čas na to, aby se mi nastartoval celý systém. 🙂
Také dělám, přidám i místo medu na doslazení sušené ovoce…
Šikovný recept, to bych mohla vyzkoušet, zatím si tu a tam kupuji již hotovou.
taky mám v plánu si ji udělat, díky za recept, líbí se mi 🙂