Houbový vývar
Ingredience
- 500 g žampionů
- 250 g mrkve
- 200 g celeru
- 150 g kořenové petržele
- 200 g hladkolisté petržele
- 100 g pažitky
- 300 g pórku
- 150 g libečku
- 4 ks rajčat
- 2 ks cibule
- 5 stroužků česneku
- 4 snítky rozmarýnu
- 4 snítky tymiánu
- 10 g celé skořice
- 7 g bobkového listu
- 11 g nového koření
- 10 g kardamomu
- 8 g hřebíčku
- 40 g čerstvého zázvoru
- 50 g sušených hub
- 2 lžíce sojové omáčky
- 1 ks jarní cibulky
- 1 ks chilli papričky
- 200 g hlívy ústřičné
- 4 l vody
Instrukce
- Žampiony, mrkev, celer, kořenovou petržel, česnek, cibuli, rajčata a 150g pórku opečeme na suché pánvi, nebo dáme vše na jeden plech a upečeme v troubě do tmava a dáme do hrnce.
- Libeček, tymián a rozmarýn opečeme na pánvi s troškou olivového oleje a přidáme do hrnce k zelenině ( tím že bylinky opečeme, tak z nich dostaneme více aroma a zároveň vývaru dodáme potřebný tuk, z olivového oleje). Do hrnce nalijeme 4 litry vody, přidáme bobkový list, nové koření a hladkolistou petržel. Jakmile začne vývar vařít, stáhneme plamen na 80-90 stupňů a necháme táhnout 4 hodiny.
- Po 4 hodinách vývar scedíme. Zázvor, hřebíček, skořici a kardamom opečeme na pánvi s troškou olivového oleje a spolu se sušenými houbami přidáme k scezenému vývaru a necháme 30 minut vařit na nízkém plameni.
- Mezitím na pánvi opečeme zbylou část pórku s hlívou a nakonec smícháme s nasekanou pažitkou.
- Po 30 minutách do vývaru přidáme sojovku, dochutíme solí a opět scedíme. Hlívu s pórkem dáme do talíře, přidáme nasekanou jarní cibulku, chilli papričku a zalijeme vývarem.
Určitě dobrá polévka, je tam toho hodně.
No na můj vkus je to tam s tím kořením přehnané, vůbec si ty chutě nedovedu představit.
No právě, zbytečně hodně, opět se budu opakovat, že toto je profi vaření, do 5* restaurací a ne pro domácí kuchyni.
Ty jo, takový brutální soupis surovin a na fotce v misce skoro nic? To je ten vývar?
tak to netuším…., ale vývar tam nevidím, jen houby a pórek 🙂
no je to celý nějaký divný, jestli jako polévka…., ale pro mě i to koření je už moc velký pel mel….asi nebude nad klasickou českou bramboračku, tam člověk alespoň ví, co čekat
Nešlo vložit více fotek.
No možná by stačilo vložit vlastní fotku poté, co jste uvařila…..Já se tedy vždy alespoň snažím dát fotku hotového jídla, byť holt to není profi fotka, ale taková, jaká se mi zrovna povede….
Já dávám jen to, co vařím doma a samozřejmě se svou fotkou. Jak říkáš, i když někdy není 100%.
A vařím z toho, co je doma, co se běžně používá. Nebudu běhat před každým vařením někam do SM a hledat přesně určené přísady nebo omáčky…
Navíc, které upotřebíš v tom jednom jídle a co pak doma s tím zbytkem? Já navíc preferuji česká jídla, třeba ve zdravější formě. No a co si budeme namlouvat, snažím se pokud možno i uvařit co nejlevněji, jídlo nešidit, ale ….
Hmmm, houby jíme často, ale dělat z nich vývar mě ještě nenapadlo. Přesto to může být chutná dobrota 🙂