Go Back
+ servings

Houbový vývar

Vytisknout recept
Kategorie Polévka
Kuchyně Česká
Čas přípravy 20 minutes
Čas vaření 5 minutes
Porce 4 osoby
Uvařila NelaVávrová

Ingredience

  • 500 g žampionů
  • 250 g mrkve
  • 200 g celeru
  • 150 g kořenové petržele
  • 200 g hladkolisté petržele
  • 100 g pažitky
  • 300 g pórku
  • 150 g libečku
  • 4 ks rajčat
  • 2 ks cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 4 snítky rozmarýnu
  • 4 snítky tymiánu
  • 10 g celé skořice
  • 7 g bobkového listu
  • 11 g nového koření
  • 10 g kardamomu
  • 8 g hřebíčku
  • 40 g čerstvého zázvoru
  • 50 g sušených hub
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 1 ks jarní cibulky
  • 1 ks chilli papričky
  • 200 g hlívy ústřičné
  • 4 l vody

Instrukce

  • Žampiony, mrkev, celer, kořenovou petržel, česnek, cibuli, rajčata a 150g pórku opečeme na suché pánvi, nebo dáme vše na jeden plech a upečeme v troubě do tmava a dáme do hrnce.
  • Libeček, tymián a rozmarýn opečeme na pánvi s troškou olivového oleje a přidáme do hrnce k zelenině ( tím že bylinky opečeme, tak z nich dostaneme více aroma a zároveň vývaru dodáme potřebný tuk, z olivového oleje). Do hrnce nalijeme 4 litry vody, přidáme bobkový list, nové koření a hladkolistou petržel. Jakmile začne vývar vařít, stáhneme plamen na 80-90 stupňů a necháme táhnout 4 hodiny.
  • Po 4 hodinách vývar scedíme. Zázvor, hřebíček, skořici a kardamom opečeme na pánvi s troškou olivového oleje a spolu se sušenými houbami přidáme k scezenému vývaru a necháme 30 minut vařit na nízkém plameni.
  • Mezitím na pánvi opečeme zbylou část pórku s hlívou a nakonec smícháme s nasekanou pažitkou.
  • Po 30 minutách do vývaru přidáme sojovku, dochutíme solí a opět scedíme. Hlívu s pórkem dáme do talíře, přidáme nasekanou jarní cibulku, chilli papričku a zalijeme vývarem.