Čokoládový fondán s malinovou omáčkou
Ingredience
- Fondán
- vejce 2 ks
- sůl 1 špetka
- cukr krupice 40 g
- tmavá čokoláda na vaření, 70% 60 g
- máslo 60 g + na vymazání formiček
- mandlová mouka 60 g
- kakao na vysypání formiček
- mražené maliny 3 ks
- máta na ozdobu
- moučkový cukr na posypání
- vanilková zmrzlina k podávání
- Malinové coulis
- mražené maliny 300 g
- cukr krupice 2 lžíce
- voda 100 ml
Instrukce
- Vymažte zapékací mističky máslem a vysypte je kakaem (k čokoládovým dortům se kakao hodí víc než mouka a vypadá lépe).
- Připravte světlou hmotu: Rozklepněte vejce do kulaté misky, přidejte špetku soli a vyšlehejte do pěny. Zabere to 2–3 minuty, vejce musí zesvětlat a zvětšit objem. Během šlehání přisypávejte po troškách krupicový cukr.
- Hnědá hmota se skládá ze 70% hořké čokolády na vaření a másla. Smíchejte je dohromady a vložte rozehřát do mikrovlnky. Záleží na jejím výkonu, hlídejte to, čokoládová hmota musí být při zamíchání tekutá.
- Zatepla obě hmoty, světlou i tmavou, jemně promíchejte, aby bylo těsto nadýchané. Těsto zpevněte postupně přisypávanou mandlovou moukou. Opatrně ji ručně vmíchejte a poté těsto nalejte do formiček. Snažte se rozvrhnout hmotu tak, aby jí v každé formičce bylo stejné množství, pak se bude péct všechno stejně dlouho. Do vnitřku každého dortíku zapíchněte malinu.
- Mističky vložte do trouby rozehřáté na 200 °C. Rošt mějte uprostřed anebo o kousek výš. V keramických formičkách se dortíky budou péct 11–13 minut podle množství hmoty uvnitř, velikosti formiček i výkonu vaší trouby.
- Povrch by se měl zatáhnout tak, že se hmota nenalepí na prst, když na ni lehce sáhnete. Dortík by měl být zpevněný na povrchu i uprostřed mezi malinami, i když hmota je tam malinko méně opečená než u krajů formičky. Dortíky nechte ještě 2–3 minuty odpočívat a pak zkuste vyklopit bábovičku. Fondán servírujte s povolenou zmrzlinou (měla by vždy nejméně 10 minut stát mimo mrazák, než ji použijete), horkým coulis, posypaný moučkovým cukrem a s pár lístky máty.
- Na malinové coulis dejte do rendlíku mražené maliny, zasypte cukrem a podlijte vodou. Vařte maximálně 10 minut, než povolí. Hmotu propasírujte přes jemné sítko, výslednou konzistenci můžete upravit mírným redukováním, anebo naopak zředěním. Pro vylepšení omáčky lze přidat pár kapek vanilkového extraktu nebo vmíchat kousek másla, než se rozpustí.
vyzerá to krásne.
Krásně to vypadá a bude to jistě dobrota.
Chutnají báječně.
Hezký na pohled 🙂
i na chuť, zkuste, budu ráda…
Nádhera od pohledu, pochutnala bych si.
Zkuste, určitě si pochutnáte…