SMETANOVÁ VAJÍČKA NA KVÁSKOVÉM CHLEBU
Ingredience
- Chleba si opečte nasucho nebo na pánvi na přepuštěném másle. Záleží jak to máte raději. Já většinou volím druhou variantu, protože chleba opečený nasucho rychleji zvlhne. Tuk v opečeném chlebu nedovolí tekutině z vajec tak rychle proniknout do krajíce, a díky tomu zůstává chleba déle křupavý.
- Předem si také nachystejte případnou zeleninu a další ingredience které budete potřebovat, protože později už nebudete mít volné ruce.
- Do středního hrnce si vyklepněte všechna vejce přidejte máslo a zapněte sporák či desku na střední stupeň. Hned na začátku si vezměte gumovou stěrku a tou celou dobu vejce míchejte, aby se na nepřichytily na dno. Já míchám vždy poctivě, ale stejně se mi pokaždé přilepí, takže umývání nádobí po tomto receptu nebývá nic moc. Výsledek za to ale stojí.
- Za stálého míchání by vejce postupně měla začít houstnout. Až se vám bude zdát že je směs dost hustá, aby neztekla z chleba dolů, přesuňte celý hrnec na chladný povrch a zatímco budete pořád míchat, přidejte smetanový sýr a nakonec špetku soli.
- Vejce rozprostřete na opečený krajíc chleba a ozdobte plátkem prosciutta. Pokud máte rádi můžete ještě poprášit čerstvě namletým pepřem nebo pokapat domácím bazalkovým pestem.
Instrukce
- 4 krajíce kváskového chleba
- 6 domácích vajec
- lžíce másla
- lžíce smetanového sýra
- špetka soli
- 4 plátky prosciutta
Vajíčka robím tak že do nich vmiešame sladkú smotanu a tiež sú veľmi chutné.
Vajíčka se sýrem a prosciuttem, to je dobrota.
Jen ty cena prosciutta je poslední dobou vysoká.
Jedním slovem dobrota! 🙂 Vajíčka si neděláme příliš často, ale jednou za čas na ně přijde chuť. A rozhodně se přidávám, že domácí (cokoliv) je zkrátka domácí. 🙂
Já se snažím zařadit do stravy aspoň 3 krát do týdne vejce.
MŃam, mňam, to máme moc rádi… a já si zrovna dneska objednala kvásek na žitný chléb, takže až dojde, budu péct… ten máme za poslední roky nejradši
také mám ráda nejvíce žitné….
V jednoduchosti je krása….on už samotný domácí kváskový chléb je mana nebeská….natož, když pak ještě vajíčka z venkovského chovu….
Tak tak, není nad domácí, kvalitní stravu….