Celozrnný perník
Ingredience
- střední vejce 1 ks
- třtinový cukr 100 g
- plnotučné mléko 125 ml
- libovolný džem 1 5 lžíce
- hladká celozrnná mouka 180 g
- holandské kakao 1–2 lžíce
- prášek do perníku nebo kypřícího prášek/perníkové koření 9 g (nebo ½ + ½ lžičky)
- jedlá soda ½ lžičky
- mletá skořice ½ lžičky
- sůl špetka
Na dokončení:
- plnotučné mléko 50 g
- tmavá čokoláda 50 g
- kokosové lupínky
- maliny sušené mrazem nebo čerstvé
- pekanové ořechy na posypání
Instrukce
- Pekáč nebo pečicí formu vyložíme papírem na pečení a troubu předehřejeme na 180 °C.
- V robotu nebo misce vyšleháme elektrickým šlehačem vejce s cukrem, mi×ujeme přibližně 3 minuty. Následně přilijeme olej, mléko, přidáme džem a vše důkladně rozšleháme.
- V separátní misce smícháme mouku s kakaem, práškem do perníku, sodou, skořicí a solí. Do směsi postupně přisypáváme mokré ingredience a dál šleháme, ale ne moc dlouho, protože těsta s obsahem sody musí co nejrychlejší do trouby a dlouhým mícháním jen vyháníme bubliny, která soda vytváří a které potřebujeme.
- Těsto nalijeme do připravené formy a vložíme do trouby. Pečeme 35–40 minut a ke konci pečení zkontrolujeme perník dřevěnou špejlí – pokud je těsto hotové, špejle bude čistá, bez nalepených částí a drobků.
- Na chladnoucí perník si připravíme polevu. Ve dvouplášťovém rendlíku zahřejeme mléko – horké, ale nesmí se vařit –, nalámeme do něj čokoládu a vše mícháme, dokud se v mléce dokonale nerozpustí. Polevu nalijeme na perník a rovnoměrně rozetřeme. Až po pár minutách na povrchu lehce zaschne, posypeme ji lupínky, malinami a ořechy a podáváme.
- ----------
- Těsto nešleháme moc dlouho, protože obsah sody ve směsi vytváří bubliny, které ji dělají nadýchanější a křehčí, proto musí hned do trouby bez zbytečného vymíchávání.
- Kokos a ořechy můžeme předem – před zdobením – nasucho opražit na pánvi.
Vyzkouším díky za recept 🙂
Dnes budu péct, jen nevidím, kolik tam má být oleje…
Nádherný perník. Také peču ale ne takto pěkný. Díky za inspiraci.
Perník máme doma moc rádi, dělám už léta ze špaldové mouky a sladím jak kdy, tím, co je zrovna doma po ruce.
Perník s manželem pečeme rádi, jen ho pečeme z klasické mouky.
Takto podobně občas upeču perník i já, jen bez cukru, přidávám med nebo čekankový sirup
Super, také jsem zastánce nejlépe bez cukru. Jen přítel má rád vše s cukrem 🙁