Mechový dort
Ingredience
- Ingredience na dort
- 350 g čerstvého baby špenátu
- 100 g hladké špaldové mouky
- 100 g polohrubé špaldové mouky
- 100 g hladké celozrnné špaldové mouky
- 4 vejce
- 200 g cukru nebo erythritolu
- 200 ml rostlinného oleje
- 1 kypřící prášek bez fosfátů
- Kůra a šťáva ze 2 bio citronu
- Ingredience na krém
- 500 g mascarpone nebo jiný termizovaný sýr
- 600 ml smetany ke šlehání
- Cukr dle libosti
- Hrst sedmikrásek na ozdobu
Instrukce
- Špenát propláchněte studenou vodou. V cedníku z něj rukou vytlačte přebytečnou vodu. Poté jej nahrubo pokrájejte a dejte do mixé
- Zalijte vymačkanou citronovou šťávou, přidejte nastrouhanou citronovou kůru a rozmixujte na hladké pyré. Pokud by se vám lístky nechtěly rozmixovat, přidejte trochu oleje.
- Z vajec a cukru vyšlehejte pěnu, přidejte olej, mouku a kypřicí práš Na závěr přimíchejte špenátové pyré.
- Dortovou formu vymažte máslem a vysypte polohrubou moukou. Dno formy vyložte pečícím papí
- Vlijete těsto a pečte ve vyhřáté troubě na 170 °C přibližně 40 minut.
- Než se korpus upeče, připravte krém na promazání dortu. Smíchejte mascarpone nebo jiný termizovaný sýr s cukrem a smetanou a vyšlehejte v hladký krém.
- Z upečeného korpusu odřízněte po vychladnutí horní část, z jejíž vnitřní části rozemnutím v ruce vytvořte drobenku. Korpus podélně rozřízněte na tř Jednotlivé díly natřete polovinou připraveného krému a složte dort nazpátek. Zbývajícím krémem potřete boční strany dortu.
krása, do mechového dortu se zamiloval můj manžel… a často o něm mluví
Krásný dort. Bude to dobrota.
Děkuji.
Mechový dort je teď hodně in, určitě ho někdy vyzkouším udělat. 🙂
Ano trend, jako je i teď mrkovvý, ten mám ještě raději.
Před pár lety jsme měli na ochutnání od přítelkyně mladšího syna, je velmi šikovná a dort byl božský.
Ano, také se s ním setkávám na dětských oslavách…
Ten vypadá božsky! 🙂
Děkuji za krásnou pochvalu.