Chilli džem
Ingredience
- 80 g dlouhých červených chilli papriček 6 ks
- 400 g červené papriky 3 ks
- 100 g třtinového cukru
- 100 g rozinek
- 200 g šalotky
- 200 g Bzeneckého bílého vinného octa
- 2 lžíce rybí omáčky
- 3 lžíce oleje
- ½ lžičky strouhaného zázvoru
- ½ lžičky strouhaného česneku
- ½ lžičky soli
Instrukce
- Chilli si nakrájíme nahrubo, z paprik odstraníme středy a očistíme je od semínek. Pečeme na oleji společně s nahrubo nakrájenou šalotkou, dokud vše nezačne chytat barvu.
- Osolíme, přidáme hnědý cukr, zázvor i česnek. Vše necháme zkaramelizovat. Trvá to jen pár minut, dokud směs není kompletně hnědá.
- Do směsi přidáme ocet a nasypeme rozinky. Ocet necháme vyvařit asi 1 minutu a potom přiklopíme pokličkou. Vaříme pomalu asi 20 minut, dokud se nevyvaří přebytečná tekutina. Potřebujeme hustou směs.
- Na závěr vše rozmixujeme do hladka, ať už v mixéru nebo tyčovým mixérem ve vysoké nádobě. Přepasírujeme a dochutíme. Hodně záleží na stupni pálivosti vašich papriček, s tím je potřeba počítat.
- Skladujeme nejlépe v malých skleničkách v lednici. Můžete ho nakonec i zavařit, potom vám chilli džem vydrží klidně i rok.
Pálivé nemám ráda
Máme rádi pálivé, tak to můžu vyzkoušet.
Mám ráda lehce pikantní jídlo, ale vystačím si s běžně dostupným kořením.
Samozřejmě to není pro všechny…Sto lidí, sto chutí…
tak to ne, manžel nesnáší a ani nesmí ostrá jídla, tomu se vyhýbáme 🙂
většinou právě chlapi milují ostrá jídla 🙂