Máte rádi pálivá jídla a urodila se vám letos spousta chilli papriček? To by se vám mohl hodit náš recept. Chilli džem je vynikající sám o sobě, skvěle chutná ale i v kombinaci s masem nebo mořskými plody.
Kategorie Chuťovka
Kuchyně Česká
Čas přípravy 20 minutesmin
Čas vaření 20 minutesmin
Celkový čas 40 minutesmin
Porce 0na cca 300 g džemu
Uvařila NelaVávrová
Ingredience
80gdlouhých červených chilli papriček6 ks
400gčervené papriky3 ks
100gtřtinového cukru
100grozinek
200gšalotky
200gBzeneckého bílého vinného octa
2lžíce rybí omáčky
3lžíce oleje
½lžičky strouhaného zázvoru
½lžičky strouhaného česneku
½lžičky soli
Instrukce
Chilli si nakrájíme nahrubo, z paprik odstraníme středy a očistíme je od semínek. Pečeme na oleji společně s nahrubo nakrájenou šalotkou, dokud vše nezačne chytat barvu.
Osolíme, přidáme hnědý cukr, zázvor i česnek. Vše necháme zkaramelizovat. Trvá to jen pár minut, dokud směs není kompletně hnědá.
Do směsi přidáme ocet a nasypeme rozinky. Ocet necháme vyvařit asi 1 minutu a potom přiklopíme pokličkou. Vaříme pomalu asi 20 minut, dokud se nevyvaří přebytečná tekutina. Potřebujeme hustou směs.
Na závěr vše rozmixujeme do hladka, ať už v mixéru nebo tyčovým mixérem ve vysoké nádobě. Přepasírujeme a dochutíme. Hodně záleží na stupni pálivosti vašich papriček, s tím je potřeba počítat.
Skladujeme nejlépe v malých skleničkách v lednici. Můžete ho nakonec i zavařit, potom vám chilli džem vydrží klidně i rok.