Go Back

Chilli džem

Vytisknout recept
Máte rádi pálivá jídla a urodila se vám letos spousta chilli papriček? To by se vám mohl hodit náš recept. Chilli džem je vynikající sám o sobě, skvěle chutná ale i v kombinaci s masem nebo mořskými plody.
Kategorie Chuťovka
Kuchyně Česká
Čas přípravy 20 minutes
Čas vaření 20 minutes
Celkový čas 40 minutes
Porce 0 na cca 300 g džemu
Uvařila NelaVávrová

Ingredience

  • 80 g dlouhých červených chilli papriček 6 ks
  • 400 g červené papriky 3 ks
  • 100 g třtinového cukru
  • 100 g rozinek
  • 200 g šalotky
  • 200 g Bzeneckého bílého vinného octa
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 3 lžíce oleje
  • ½ lžičky strouhaného zázvoru
  • ½ lžičky strouhaného česneku
  • ½ lžičky soli

Instrukce

  • Chilli si nakrájíme nahrubo, z paprik odstraníme středy a očistíme je od semínek. Pečeme na oleji společně s nahrubo nakrájenou šalotkou, dokud vše nezačne chytat barvu.
  • Osolíme, přidáme hnědý cukr, zázvor i česnek. Vše necháme zkaramelizovat. Trvá to jen pár minut, dokud směs není kompletně hnědá.
  • Do směsi přidáme ocet a nasypeme rozinky. Ocet necháme vyvařit asi 1 minutu a potom přiklopíme pokličkou. Vaříme pomalu asi 20 minut, dokud se nevyvaří přebytečná tekutina. Potřebujeme hustou směs.
  • Na závěr vše rozmixujeme do hladka, ať už v mixéru nebo tyčovým mixérem ve vysoké nádobě. Přepasírujeme a dochutíme. Hodně záleží na stupni pálivosti vašich papriček, s tím je potřeba počítat.
  • Skladujeme nejlépe v malých skleničkách v lednici. Můžete ho nakonec i zavařit, potom vám chilli džem vydrží klidně i rok.