Vejce Benedikt s holandskou omáčkou
Ingredience
- Ingredience na vejce
- Vejce 4 ks
- Voda 1l
- Ocet 1 lžíce
- Ingredience na omáčku
- Žloutky 3ks
- Máslo 150 g
- Vinný ocet 150ml
- Nasekaná petrželka 1 malá hrst
- Pepř špetka
- Citronová šťáva 1 5 lžíce
- Sůl špetka
Instrukce
- Postup na vejce
- Do většího hrnce vlijte vodu, přidejte lžíci octu a přiveďte k varu.
- Jedno vejce rozklepněte do hrnku.
- Zeslabte plamen. Vodu v hrnci zamíchejte tak aby vznikl vír, počkejte až vír zeslábne a doprostřed vložte vejce.
- Vejce vařte 2-3 minuty a poté ho vyjměte ven děrovanou naběračkou. Stejný postup opakujte se zbylými vejci.
- Postup na holanskou omáčku
- Jako první na mírném ohni rozehřejte máslo a nechte ho trochu vychladnout.
- Do malého kastrůlku nalijte vinný ocet a přidejte pepř. Vše svařte na polovinu a dejte stranou.
- Ve vodní lázni rozšlehejte tři žloutky se dvěma lžícemi svařeného octa. Šlehejte, dokud směs nezhoustne. Pozor! Dno misky či hrnce se nesmí dotýkat vařící vody.
- Šleháním získáte lehkou nadýchanou pěnu do které opatrně vmíchejte po lžících všechno rozpuštěné máslo.
- Takto připravenou holandskou omáčku dochuťte solí, citronovou šťávou a nasekanou petrželkou.
Super
Máte nějaký trik, jak nevyoslit sázená vejce? Začínám se dostávat do fáze, kdy je snad budu vařit v pytlíku…
Dobrá omáčka. Už jsem jí jednou dělala.
Super, aspoń někdo se tady odhodlall 😀
Vajíčka, mňam!
kéž by nebyly teď tak drahá 🙁
Kdyby mi někdo udělal, dala bych si to 🙂
Zkuste, není to složité… Člověk se stále má co učit a zdokonaluje…
Nádhera, tu omáčku bych ráda ochutnala, bojím se, že jí udělat nebude jen tak…
Nebojte a za zkoušku nic nedáte…
No to je pravda, na druhou stranu, suroviny jsou dnes docela drahé, tak člověk více sází na jistý výsledek 🙂