Vejce Benedikt s holandskou omáčkou

Vytisknout recept
Kategorie Chuťovka
Kuchyně Česká
Čas přípravy 7 minutes
Čas vaření 15 minutes
Celkový čas 22 minutes
Porce 4 osoby
Uvařila NelaVávrová

Ingredience

  • Ingredience na vejce
  • Vejce 4 ks
  • Voda 1l
  • Ocet 1 lžíce
  • Ingredience na omáčku
  • Žloutky 3ks
  • Máslo 150 g
  • Vinný ocet 150ml
  • Nasekaná petrželka 1 malá hrst
  • Pepř špetka
  • Citronová šťáva 1 5 lžíce
  • Sůl špetka

Instrukce

  • Postup na vejce
  • Do většího hrnce vlijte vodu, přidejte lžíci octu a přiveďte k varu.
  • Jedno vejce rozklepněte do hrnku.
  • Zeslabte plamen. Vodu v hrnci zamíchejte tak aby vznikl vír, počkejte až vír zeslábne a doprostřed vložte vejce.
  • Vejce vařte 2-3 minuty a poté ho vyjměte ven děrovanou naběračkou. Stejný postup opakujte se zbylými vejci.
  • Postup na holanskou omáčku
  • Jako první na mírném ohni rozehřejte máslo a nechte ho trochu vychladnout.
  • Do malého kastrůlku nalijte vinný ocet a přidejte pepř. Vše svařte na polovinu a dejte stranou.
  • Ve vodní lázni rozšlehejte tři žloutky se dvěma lžícemi svařeného octa. Šlehejte, dokud směs nezhoustne. Pozor! Dno misky či hrnce se nesmí dotýkat vařící vody.
  • Šleháním získáte lehkou nadýchanou pěnu do které opatrně vmíchejte po lžících všechno rozpuštěné máslo.
  • Takto připravenou holandskou omáčku dochuťte solí, citronovou šťávou a nasekanou petrželkou.
11 Komentářů
  1. Hana Paulíková 2 roky ago

    Máte nějaký trik, jak nevyoslit sázená vejce? Začínám se dostávat do fáze, kdy je snad budu vařit v pytlíku…

  2. 5 stars
    Dobrá omáčka. Už jsem jí jednou dělala.

  3. Lenka Hudečková 2 roky ago

    Kdyby mi někdo udělal, dala bych si to 🙂

  4. Nádhera, tu omáčku bych ráda ochutnala, bojím se, že jí udělat nebude jen tak…

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account