Postup na vejce
Do většího hrnce vlijte vodu, přidejte lžíci octu a přiveďte k varu.
Jedno vejce rozklepněte do hrnku.
Zeslabte plamen. Vodu v hrnci zamíchejte tak aby vznikl vír, počkejte až vír zeslábne a doprostřed vložte vejce.
Vejce vařte 2-3 minuty a poté ho vyjměte ven děrovanou naběračkou. Stejný postup opakujte se zbylými vejci.
Postup na holanskou omáčku
Jako první na mírném ohni rozehřejte máslo a nechte ho trochu vychladnout.
Do malého kastrůlku nalijte vinný ocet a přidejte pepř. Vše svařte na polovinu a dejte stranou.
Ve vodní lázni rozšlehejte tři žloutky se dvěma lžícemi svařeného octa. Šlehejte, dokud směs nezhoustne. Pozor! Dno misky či hrnce se nesmí dotýkat vařící vody.
Šleháním získáte lehkou nadýchanou pěnu do které opatrně vmíchejte po lžících všechno rozpuštěné máslo.
Takto připravenou holandskou omáčku dochuťte solí, citronovou šťávou a nasekanou petrželkou.