křenová omáčka
Ingredience
- 50 – 100 g čerstvého křenu příp. 100 – 200 g zavařeného křenu ve sklenici – křenex
- ½ lžičky – lžička soli 3 – 5 g
- 1 litr nízkotučného nebo polotučného mléka 0,5% – 1,5 %
- 40 g celozrnné mouky špaldové, pšeničné nebo žitné, příp. půl napůl s bílou
- 30 g přírodního sladidla bez kalorií krupice
- 5 – 15 ml citrónové šťávy
- bílý pepř
Instrukce
- Čerstvý křen oloupej, nastrouhej na struhadle najemno a rozetři se solí.
- 750 ml mléka přiveď k varu. Ve zbytku pořádně rozmíchej mouku dohladka.
- Jakmile začne mléko vařit, nalij mléko s moukou a dobře míchej kvedlačkou, dokud omáčka nezhoustne.
- Sniž plamen na minimum, přidej polovinu křenu a míchej 1 – 2 minuty. Poté ochutnej a začni dochucovat solí, pepřem, cukrem a citrónovou šťávou. Pokud je křenu málo, postupně přidávej další. Množství uvádím orientačně, dochuť si to dle vlastní chuti.
- Pokud chceš omáčku extra hladkou a krémovou, rozmixuj ji ještě po uvaření ve výkonném mixéru.
Přítel má rád!
Robieva ju moja maminka a je bajecna
Zkuste, budu ráda..
Musím také vyzkoušet, nikdy jsem jí nejedla.
Byla dost známá v dřívější době, někdo ji miluje a někdo nesnáší 😀
Tu jsem naposledy jedla asi od maminky, a ta už tu léta není 🙁
Zkuste, výborná…
Jo, tak křenovku bych si klidně dala, dělala jsem jí tak 2-3 roky nazpět.
Já zkusila jen kvůli přítele….