Pro dostatečné množství bílkovin doporučuju jíst s vařeným hovězím masem a doplnit celozrnným knedlíkem.
Kategorie Hlavní jídlo
Kuchyně Česká
Čas přípravy 10 minutesmin
Čas vaření 20 minutesmin
Celkový čas 30 minutesmin
Porce 6porcí
Uvařila NelaVávrová
Ingredience
50– 100 g čerstvého křenupříp. 100 – 200 g zavařeného křenu ve sklenici – křenex
½lžičky – lžička soli3 – 5 g
1litr nízkotučného nebo polotučného mléka0,5% – 1,5 %
40gcelozrnné moukyšpaldové, pšeničné nebo žitné, příp. půl napůl s bílou
30gpřírodního sladidla bez kaloriíkrupice
5– 15 ml citrónové šťávy
bílý pepř
Instrukce
Čerstvý křen oloupej, nastrouhej na struhadle najemno a rozetři se solí.
750 ml mléka přiveď k varu. Ve zbytku pořádně rozmíchej mouku dohladka.
Jakmile začne mléko vařit, nalij mléko s moukou a dobře míchej kvedlačkou, dokud omáčka nezhoustne.
Sniž plamen na minimum, přidej polovinu křenu a míchej 1 – 2 minuty. Poté ochutnej a začni dochucovat solí, pepřem, cukrem a citrónovou šťávou. Pokud je křenu málo, postupně přidávej další. Množství uvádím orientačně, dochuť si to dle vlastní chuti.
Pokud chceš omáčku extra hladkou a krémovou, rozmixuj ji ještě po uvaření ve výkonném mixéru.