vývar z králíka s celozrnnými nudlemi

Vytisknout recept
Vývar z králíka není úplně běžný, ale pokud máte odřezky s kostmi, byla by škoda je takto pěkně nezužitkovat
Kategorie Polévka
Kuchyně Česká
Čas přípravy 2 hours
Čas vaření 30 minutes
Celkový čas 2 hours 30 minutes
Porce 5 porcí
Uvařila NelaVávrová

Ingredience

  • Polévka
  • 1 kg kostí a odřezků z králíka hlava, hřbet, vnitřnosti, žebra
  • 2 mrkve 100 g
  • 2 petržele 100 g
  • ½ celeru 100 g
  • 1 cibule 70 g
  • 3 bobkové listy
  • 6 kuliček nového koření
  • 8 kuliček celého pepře
  • 1 lžička soli 3 g
  • 1,5 l vody
  • řepkový olej 5 g
  • Nudle
  • 1 vejce 50 g
  • 160 g celozrnné špaldové mouky
  • 1 lžíce vody
  • špetka soli

Instrukce

  • Mrkev, petržel a celer oloupejte, očistěte a nakrájejte na menší kousky.
  • Králíka pořádně umyjte, osolte a zprudka opečte ve velkém hrnci ze všech stran na trošce oleje.
  • Vytáhněte z hrnce maso, přidejte kořenovou zeleninu a osmahněte.
  • Vraťte maso, přidejte neoloupanou cibuli, koření a zalijte vodou.
  • Přiveďte k varu, poté plamen stáhněte a vařte nepřiklopené na nejnižším stupni alespoň 2 hodiny.
  • Vytáhněte maso z hrnce a vývar přeceďte přes sítko.
  • Mrkev nakrájejte na menší kousky, ostatní zeleninu vyhoďte.
  • Maso oberte a s mrkví vraťte zpět do vývaru.
  • Dle chuti přisolte, připepřete
  • Na nudle smíchejte všechny ingredience, aby vzniklo nelepivé těsto.
  • Těsto vyválejte v tenký plát, nechejte 10 min uschnout a nakrájejte na tenké nudličky.
  • Nudle uvařte v osolené vodě cca 5 – 10 min a před podáváním vložte do polévky. Zbytek můžete nechat zcela usušit a použít příště.
  • Doporučuji polévku nechat přes noc v lednici a druhý den sesbírat tuk, který se usadí na povrchu.
  • Nutriční hodnoty neuvádím, jelikož je popravdě nedokážu v tomto případě spočítat. 🙂 Použijte kdyžtak údaje z kalorických tabulek.
6 Komentářů
  1. Iveta Fedorovská 2 roky ago

    Také nejraději pečený

  2. 5 stars
    Králíka máme rádi. Nejraději ho peču na slanině a zelenině.

  3. Polévka z králíka se u nás moc často neobjevovala, ani když babi s dědou králíky chovali, dělala se svíčková omáčka a nebo se pekl. No a nyní se u nás králík objeví tak jednou za 3-4 roky, tudíž když už, tak ho také upeču a ze zadních stehen dělám omáčku.

  4. Lenka Hudečková 2 roky ago

    Dělala jsem, když byla dcerka maličká, dostávali jsme totiž snad každý týden od babi a dědy králíka…, ale mně to nikdy nechutnalo .-(, i králíci se mi na nějakou dobru zprotivili..

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account