Thajská kokosová polévka
Ingredience
- 1 lžíce slunečnicového oleje
- 1 větší šalotka
- 1 větší stroužek česneku
- 5 cm kousek čerstvého zázvoru
- kousek čerstvé chilli papričky podle chuti
- 1 větší kuřecí prso cca 200 g
- hrst žampionů
- 250 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 400 ml kokosového mléka
- 1 stonek citrónové trávy
- 2 lžíce rybí omáčky
- 1 lžíce třtinového cukru
- šťáva z půlky limetky
Na zdobení:
- jarní cibulka chilli a čerstvý koriandr
Instrukce
- Šalotku a česnek jsem nakrájela najemno, zázvor oloupala a nakrájela na tenký plátky, chilli nakrájela na kolečka, kuřecí maso na tenký nudličky a citrónovou trávu naklepala tupou hranou nože tak, abych z ní uvolnila co nejvíc aroma. Pokud máte citrónovou trávu dostatečně dlouhou, můžete ji pak uvázat do uzlíčku, aby se z polévky po uvaření líp vytahovala. Pokud nemáte, rozpůlte ji.
- Na oleji jsem si v hrnci (nebo we woku) opekla lehce šalotku, pak jsem přidala nasekanej česnek a chilli a opékala asi minutu, dokud se všechno krásně nerozvonělo. Všechno jsem pak zalila kuřecím vývarem, kokosovým mlékem, přidala jsem citrónovou trávu, zázvor a nechala tak deset minut povařit. Pak jsem přidala kuřecí maso na nudličky, žampiony, rybí omáčku, cukr a limetovou šťávu. Všechny dochucovadla doporučuju dávat nejdřív v menším množství a radši pak přidat na konci vaření. Polévku vaříme cca 5 až 8 minut, dokud maso nebude uvařený.
- Z hotové polévky odstraníme citrónovou trávu a finálně dochutíme. Rybí omáčku používáme místo soli. Thajská kuchyně by měla být hodně vyvážená a výrazná co se týče sladký, kyselý a slaný chuti. Finální talíř jsem pak zdobila nasekanou čerstvou jarní cibulkou, koriandrem a chilli.
- Tak šup do kuchyně!
Tak tuto polévku bych si ráda dala. Mám ráda kokosové mléko.
toto mě nezaujalo…, ale neříkám, že to nemůže být dobrota 🙂
Pro mě asi hodně neznámých chutí, musela bych asi nejprve někde ochutnat a až pak by se vidělo, zda i vařit doma.
Pokud máte ráda kokosové mléko, tak Vám bude chutnat …