Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Přemýšlíte o programu, který spolehlivě zabaví vaše děti a zároveň je navnadí na oslavy svátku sv. Valentýna? Upečte s nimi v předstihu valentýnské sušenky. Vybrali jsme pro vás recepty, které hravě zvládnete, překvapí, lahodí oku a hlavně budou chutnat celé rodině. Až se Valentýn zeptá, budete připraveni… 

3 recepty na valentýnské sušenky

Foto: se souhlasem Tasteofhome / Pinterest

Srdíčkové sušenky

Ingredience: 

1 šálek másla (změklého)

3/4 šálku cukru

4 velké žloutky

3 lžičky vanilkového extraktu

2 a 1/2 šálku hladké mouky

1 a 1/2 lžičky mleté skořice

1/3 šálku čokoládových lupínků

Červené nebo růžové potravinářské barvivo

Postup:

1. Máslo a cukr ušlehejte do nadýchané hmoty (trvá to asi 5 až 7 minut). Jeden po druhém přidejte vaječné žloutky a mezi každým vždy důkladně prošlehnete. Pak přidejte vanilku, mouku a skořici. Odeberte 2/3 těsta do jiné mísy, vmíchejte čokoládové lupínky a zbývající 1/3 těsta obarvěte potravinářským barvivem.

2. Na lehce pomoučněném povrchu rozválejte menší část na tloušťku 1 centimetru. Použijte vykrajovátka na cukroví ve tvaru srdce a jednotlivé vykrájené srdíčka naskládejte na sobě do dlouhého komínu. Dejte do lednice a nehte ztuhnout (asi 30 minut). 

3. Čokoládové těsto vyválejte na širší plát, do středu opatrně dejte „komín“ se srdíček a čokoládové těsto obalte kolem srdíček. Vše zarolujte do špalíčku a obalte do potravinové fólie. Dejte opět na 2 hodiny do ledničky. 

4. Troubu předehřejte na 200 stupňů Celsia. Nakrájejte špalíček na tenké plátky (asi centimetrové) a opatrně je přeneste na plech vyložený pečícím papírem. Pečte dozlatova asi 12 až 14 minut. Poté sušenky vyndejte na mřížku a nechte je vychladnout. 

Foto: se souhlasem Noahjames / Pinterest

Sušenky s arašídovým máslem

Ingredience: 

1 šálek krémového arašídového másla

3/4 šálku cukru

3/4 šálku hnědého cukru

2 velká vejce (pokojová teplota)

1/3 šálku mléka

1 lžička vanilkového extraktu

2 a 1/2 šálku hladké mouky

1/2 lžičky prášku do pečiva

1/2 jedlé sody

Vanilková poleva

Červené potravinářské barvivo

Různé barevné posílky

Postup:

1. Ve velké míse smícháme arašídové máslo a cukry, dokud nevznikne nadýchaná hmota (trvá to asi 4 minuty). Rozšleháme vejce, mléko a vanilku. Smíchejte mouku, prášek do pečiva a jedlou sodu a vše přidáme do směsi a dobře promícháme. Zakryjeme a dáme do lednice na 2 hodiny.

2. Na lehce pomoučněném povrchu těsto rozválíme na tloušťku přibližně 1 centimetru. Použijeme vykrajovátka na cukroví a umístíme sušenky vedle sebe na plech vyložený pečícím papírem. 

3. Pečeme při 200 stupních Celsia asi 7 až 9 minut nebo dokud okraje nezhnědnou. Po vyjmutí dáme vychladnout na mřížku. 

4. Sušenky ozdobíme barevnou polevou a posypeme posypkami podle nálady.

Foto: se souhlasem Jameslindt / Pinterest

Mramorová Meringue srdíčka

Ingredience:

3 velké bílky

1/2 lžičky vanilkového extraktu

3/4 šálku cukru

Červené potravinářské barvivo

Postup:

1. Vložte vaječné bílky do velké mísy a nechte je stát 30 minut při pokojové teplotě. Plech na pečení vyložte pečícím papírem a troubu předehřejte na 200 stupňů Celsia. Do bílků přidejte vanilku a šlehejte na střední rychlost, dokud se nevytvoří měkké vrcholky. Postupně začesávejte cukr – ideálně po 1 lžíci na vyšší stupeň, dokud se nevytvoří tuhé vrcholy.

2. Odeberte 1/4 šálku a zabarvěte do růžova pomocí červeného potravinářského barviva. Růžovou směs lehce vmíchejte do zbývající hmoty. 

3. Naplňte cukrářský sáček a na plechu vytvarujte srdíčka. Odstup mezi jednotlivými srdíčky by měl být cca 3 centimetry.

4. Pečte do tuhnutí a (asi 20 minut). Vypněte troubu a nechte pusinky v troubě, dokud úplně nevychladne. 

Foto: Shutterstock

Kdo by svatý Valentýn? 

14. února stojí v kalendáři jméno Valentýn, to je jisté. Kdo ale byl svatý Valentýn, které oslavují všichni zamilovaní, je vlastně obestřeno tajemstvím. Není totiž známo jeho místo ani datum jeho narození. Když v roce 496 papež Gelasius I. poprvé stanovil uctívání svatého Valentýna na datum 14. února, prohlásil, že patří mezi ty, jejichž jména jsou právem uctívána, ale jejich činy zná pouze Bůh. 

Aby toho nebylo málo, katolická církev až do roku 1969 formálně uznávala 11 svátků svatého Valentýna. Kromě 14. února to byl ještě 7. leden, 2. květen, 16. červen, 31. srpen, 2. září, 25. říjen a mnoho dalších termínů. Teprve v roce 1969 byl jeho svátek římsko-katolickou církví stanoven na 14. února. 

Foto: Shutterstock, se souhlasem Tasteofhome, Noahjames, Jameslindt / Pinterest

Zdroj: Wikipedia Commons

Autorka: Lucie Janotová

Tagy:
9 Komentářů
  1. Lenka Kapicová 2 roky ago

    Určitě s dcerou vyzkoušíme😊

  2. Lenka Kapicová 2 roky ago

    Super inspirace, určitě s dcerou vyzkoušíme😊

  3. Krásné srdíčkové sušenky.

  4. KláraOdehnalová 2 roky ago

    Super recepty. Děti sice ještě nemám, ale sušenky vyzkoušíme s přítelem. 🙂

  5. Lenka Hudečková 2 roky ago

    Takto to s Valentýnem nepřeháním, ale nevím, zda se třeba takové aktivity nechytí dcera s vnoučkem. Ovšem, po pravdě nemám tušení, zda oni slaví doma Valentýna ♥

  6. NelaVávrová 2 roky ago

    krásná inspirace 🙂

  7. MartinaBěhalová 2 roky ago

    Srdíčka z bílků jsem pekla na svatbu. Jinak hezké inspirace a nejen na Valentýna.

  8. Pěkné sušenky, vnučkám by se jistě líbily, ale u nás se tedy Valentýn neslaví.

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account