Pražský koláč s ovocem
Ingredience
- 160 ml mléko
- 30 g droždí čerstvé
- 1 špetka sůl
- 500 g hladká mouka
- 60 g cukr krupice
- 250 g majonéza
- 1 ks vejce + 1 vejce na potření
- Drobenka
- 100 g hrubá mouka
- 100 g máslo studené pokrájené
- 100 g cukr krupice
- 2 lžička skořice
- Krém
- 1 l mléko
- 200 g cukr krupice
- 1 balení vanilkový cukr
- 250 g máslo studené
- 150 g vanilkový pudink
- 150 ml smetana 30%
- Na rozvar a dokončení
- 500 g ovoce čerstvé bobulové borůvky, maliny, jahody
- 3 lžíce cukr krupice
Instrukce
- 1Do misky nalijte vlažné mléko, rozdrobte do něj droždí, přidejte špetku soli, zaprašte moukou a nechte na teplém místě asi 10 minut vzejít. Do mísy robotu prosejte mouku, přidejte cukr, majonézu a vejce. Vlijte vzešlé droždí a hnětacím hákem zpracujte hladké vláčné těsto. Bude to trvat asi 10 minut. Mísu zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě 60 minut kynout, těsto zdvojnásobí objem.
- 2Troubu předehřejte na 180 °C. Z těsta vytvarujte dva bochánky. Přeneste je na plech vyložený pečicím papírem a nechte je ještě 15 minut kynout.
- 3Připravte drobenku. Všechny suroviny dejte do misky a prsty zpracujte na drobenku. Koláče potřete rozšlehaným vejcem, posypte drobenkou a pečte asi 20 minut, na povrchu by měly zezlátnout.
- 4
- Uvařte krém. Do kastrůlku vlijte tři čtvrtiny mléka, vsypte oba cukry a máslo nakrájené na kousky. Za stálého míchání rozpusťte. Zbylé mléko nalijte do misky, rozmíchejte v něm pudinkový prášek a přilijte do kastrůlku. Míchejte, přiveďte k varu, stále míchejte, dokud pudink nezhoustne. Odstavte z plotny, na povrch pudinku položte fólii, aby se nevytvořil škraloup a nechte vychladnout.
- 5Udělejte ovocný rozvar. Do kastrůlku dejte třetinu ovoce – jahody pokrájejte, pak přidejte cukr a pomalu vařte, dokud se ovoce nerozpadne a omáčka nezačne houstnout. Odstavte a nechte vychladnout.
- 6Smetanu ušlehejte dotuha a postupně vmíchejte do vychladlého pudinku, vznikne hladký krém.
- 7Vychladlý koláč prokrojte, na spodní část naneste pořádnou vrstvu krému, pokapejte ovocným rozvarem, poklaďte ovocem a přiklopte horní částí korpusu.
Krásný dezert a jistě moc dobrý.
Před pár lety jsme ho dostali v pražském hotelu a byl vynikající, ale doma bych se do něj nepustila…
Krásný, ale též docela pracný a finančně dražší dezert….