Pečení jako byznys: Překonání hygienických a legislativních výzev
Mám kolem sebe hodně žen, které dokážou něco úžasného: vyrobit skvělou marmeládu, upéct koláč, po kterém se zapráší nebo udělat dort, o kterém se mluví ještě druhý den. Část z nich pak, díkybohu :-), uvažuje i o tom, že by se svým umem a koníčkem mohly živit. Často nám pak píšete o radu, jak na to. „Peču doma dorty. Ale jak na to, abych je mohla začít prodávat?“
Doma a v malém
Co si budeme povídat, hygienické normy pro potravinářské provozy jsou neúprosné. Povinnosti dodržovat přísná hygienická pravidla vyplývají z Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004. Je tady ale jedna výjimka a to tehdy, kdy „výrobce přímo dodává malá množství vlastních produktů z prvovýroby konečnému spotřebiteli nebo místnímu maloobchodu, který je přímo dodává konečnému spotřebiteli.“ Na tyto případy se uvedený předpis nevztahuje. Péct v malém pro kavárnu na rohu, sousedskou slavnost a další tak můžete zkusit i vy bez složitých příprav. 🙂
Ve větším a ve sdílené kuchyni
Zkusily jste to doma a fungovalo to? Chcete to rozjet ve větším? Hygienické normy a předpisy jsou neúprosné, i pro tyto případy je tu ale sdílená kuchyně, která všechny podmínky 100 % splňuje. Můžete ji využít i v případě, že děláte výjimečně ve větším, třeba na farmářské trhy.
„Zdieľaná kuchyňa je inkubátorom najmä startupových projektov. Takéto projekty tvoria az 80 % rezervovaného času. Projekty s väčším rozsahom častokrát využívajú aj ďalšie služby ako sú: skladové priestory, chladničky, mrazáky, kanceláriu a nákupy,“ říká Michal Žuravlov, který má na starosti sdílenou kuchyni Chefstarter na pražském Žižkově a dodává: „Druhým typom nájomcov sú príležitostné – jednorázové, alebo tzv. skúšobné prevádzky, ktorými kapacitu kuchyne dopĺňam. Sú to ľudia najrôznejších vekových kategórií, ktorí by radi zistili odozvu trhu na ich myšlienku/produkt a tak sa chcú zúčastniť farmárskych trhov, alebo iných akcií (napr. pop-up).“
Sdílená kuchyně je plně vybavená, nechybí tu plynový sporák, trouba, gril, konvektomat, šoker, hnětač na těsto, mixéry, kuchyňští roboti, hrnce ani gastro nádoby. “Záujem o rezervácie za účelom pečenia toriet, koláčov a pod. je pomerne veľký, tu je však dôležité dávať si pozor na niekoľko faktorov: V kuchyni v tom čase nesmie byť prítomný iný projekt, ktorý by spracúval iné typy surovín (aby nedošlo ku kríženiu ciest, surovín, alebo pachov); V kuchyni sa nesmú spracúvať bezlepkové produkty a nejaké ďalšie rizikové suroviny. Práve z tohto dôvodu je celkovo vstup do kuchyne o niečo málo náročnejší, ako si ľudia predstavujú,” upozorňuje Michal ze Chefstarteru.
Pokud jste již v činnosti pokročila, okruh vašich zákazníku se rozšířil a chcete se pečení skutečně věnovat jako podnikatelka, musíte si nejdříve zřídit živnostenské oprávnění na živnostenském úřadě. Ovšem pro ty, kteří nemají v tomto oboru vzdělání, nebude tak snadné jej získat, protože se jedná o živnost řemeslnou, pro kterou je nutná odborná způsobilost. V případě, že nemáte v tomto oboru vyučení, musíte si ustanovit odpovědnou osobu, která vzdělání v tomto oboru splňuje. Dále následuje zřízení místa, kde začnete s podnikáním, avšak za splnění striktních hygienických podmínek, které většina domácích kuchyní nesplňuje. Pro tyto případy je tu již zmíněná sdílená kuchyně, ve které si můžete nahlásit i provozovnu. Má to však svá pravidla.
„Nahlásit provozovnu je u náš běžný postup po získaní nájemní zmluvy. Projekt, ktorý ale u nás provozovnu nahlási musí mať všetky legislatívne náležitosti, ako: živnosť, alebo firmu so správným zameraním, potravinársky preukaz, hygienické minimum a veľmi dôležitý HACCP plán,” uzavírá Michal.
Za laskavou spolupráci na článku děkujeme SDA Legal, advokátní kancelář, s.r.o.
Zdroj: Kristýna Malina