Pepřové oříšky tak zvané Pfeffernüsse
Ingredience
- 500 g hladké mouky
- 1 kypřící prášek
- lžíce Čerstvé smetany nebo Čerstvého mléka z Valašska
- 1 ks nebo 110 g třtinového cukru
- 2 vejce
- 50 g mandlí
- 2 lžíce rumu
- 1 čl skořice
- 1 čl bílého pepře
- 1 čl muškátového ořechu
- 1 čl koření do perníku
- špetka soli
Na polevu:
- šťáva z 1 ks citronu
- 150 g cukr moučka
- 100 g čokolády
Instrukce
- V misce smícháme suché ingredience: hladkou mouku, perníkové koření, sodu, mleté mandle, sůl a pepř (vše kromě cukru).
- Do hrnce dáme máslo, smetanu (nebo mléko) a cukr.
- Pomalu zahříváme, dokud se vše nerozpustí a nespojí.
- Jakmile je cukr rozpuštěný, sundáme z plotny a necháme za občasného promíchání asi pět minut chladnout.
- Poté smícháme se sypkými ingrediencemi.
- Nakonec přidáme jedno vajíčko a dobře promícháme tak, aby vzniklo jednolité těsto.
- Bude lepkavé, ale to vůbec nevadí, míchání by se mělo zvládnout vařečkou bez použití rukou.
- Odstřihneme kus průhledné plastové folie, vyklopíme na ni těsto a dobře zabalíme tak, aby těsto z žádné strany neokoralo a zároveň drželo v pevném balíčku.
- Necháme v lednici dobře vychladit (minimálně pár hodin, klidně ale i přes noc).
- Poté těsto rozbalíme, rozdělíme na několik stejně tlustých pásů a poté nakrájíme na přibližně stejné kousky. Připravíme plech vyložený pečicím papírem a zapneme troubu na 180 °C.
- Každý kousek těsta dlaněmi vytvarujeme do kuličky, kterou pokládáme s mírnými rozestupy na plech.
- Pečeme asi 15 minut, dokud nebudou kuličky lehce rozpláclé a dozlatova opečené.
- Poté necháme úplně zchladnout.
- Promícháme cukr s vodou a velmi dobře vymícháme metličkou, aby ve směsi nebyly hrudky.
- Pak každý perníček vezmeme do ruky a jeho horní vypouklou část namočíme do glazury.
- Poté pokládáme na pečicí papír (nebo ideálně na mřížku), aby přebytečná stékající glazura měla kam odtékat.
netradiční
Originální nápad
To bych ráda ochutnala.
zajímavé 🙂
Zajímavý recept.