Co se vám vybaví, když se řekne dovolená Řecko? Křišťálově čisté moře, bílé domečky i pohostinnost místních sem láká každoročně miliony turistů. Řecko vyniká i skvělou kuchyní, která je barevná, zdravá a má v sobě temperament Středomoří, Balkánu i Blízkého východu.  Pojďte se podívat na její největší delikatesy.

Foto: Unsplash

Vliv Turecka: Perfektní gyros a slaďoučká baklava

Kdo na dovolené neochutnal gyros, jako by ani nebyl. Tento skvělý street food se sem dostal pravděpodobně z Turecka jako obdoba dobře známého kebabu. Pravý řecký gyros má ale místo jehněčího vepřové a nesmí v něm samozřejmě chybět tzatziki. Maso se griluje na dlouhé jehle, která se vertikálně otáčí. V Řecku se gyros servíruje dvěma způsoby – buď do ruky v měkkém vláčném pita chlebu, nebo na talíři podobně jako steak s hranolkami, zeleninou a tzatziki. Podobným pokrmem jsou také špízy zvané souvlaki, které se ale na rozdíl od gyrosu pečou v troubě.

Po vydatném jídle přijde vhod sladká tečka. A když sladká, tak pořádně! Řeč je o dezertu baklava, který je rozšířený po celém Blízkém východě, ale kromě Řecka ho ochutnáte třeba i v Bosně a Hercegovině. Jedná se o drobné kousky filo těsta, které se plní ořechy (nejčastěji pistáciemi nebo vlašáky) a pořádnou dávku medu a sirupu.

Foto: Unsplash

Chuť Středomoří: Spoustu zeleniny i unikátní víno

Středomořská kuchyně dobyla svět svou jednoduchostí a u té řecké je tomu nejinak. Stačí pár kvalitních surovin a luxusní jídlo je na světě. Takhle vznikl třeba známý řecký salát choriatiki. Rajčata, papriky a okurky dozrávající na řeckém sluníčku, k tomu cibule, olivy, chuťově plný feta sýr a kapka olivového oleje – a zázrak je na světě.

A co ještě ke Středomoří neodmyslitelně patří? Víno, samozřejmě! Vinná réva se v Řecku pěstuje už přes 6 500 let a právě odtud se tradice šířila dále do Evropy. Ostatně víno má v řecké mytologii i svého boha – Dionýsa. Ochutnat tu můžete i speciální odrůdy, na které jinde nenarazíte. Například na Santorini pěstují v sopečné půdě bílou odrůdu Assyrtiko, která se vyznačuje ovocnou chutí a kyselostí. Pokud jste spíše na sladší vína, vyzkoušejte tradiční nápoj retsina. Jedná se o bílé víno s přídavkem borovicové pryskyřice, která mu dodává nezaměnitelně sladkou chuť. Ke středomořské kuchyni je skvělým doplňkem.

Foto: Unsplash

Zdroj: Skrz.cz

Tagy:
3 Komentářů
  1. nádhera, hned bych si k nějakému moři zajela

  2. MichaelaHoráková 2 roky ago

    Jsou výborné 🙂

  3. EsterNováková 2 roky ago

    Abych se mohla jet podívat do Řecka autem, tak bych si musela objednat nové https://www.cbdily.cz/ díly Škoda protože se domnívám, že by to nebylo úplně možné tam dojet s tím mým starým ŠROTEM. Ale tak co, já se tam někdy snad podívám i letecky. Jen na to momentálně nejsou úplně tak peníze..

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account